Яку їжу краще запасати на зиму у воєнний час: повний перелік
Як правильно зберігати припаси і скільки їх потрібно?
На сьогодні у соцмережах активно обговорюються особливості продуктових запасів у воєнний час, коли можна і без світла раптово залишитись, і терміново змінити місце проживання.
Які продукти і в яких об’ємах потрібно заготовляти на зиму, коли йде війна, розбиралося видання «КП в Україні».
Врожай – не те, що за вікном, а те, що у коморі
Багато людей звикли жити за принципом: щось вродило – заморозили – минув рік – викинули. Але цей рік для нас точно нетиповий, так що розкидатися їжею не варто.
Як і «гребти» все підряд, з іншого боку. Якщо ви любите вишні, але не дуже любите абрикоси, то запасіться краще вишнями – без оцього типового людського: «Як не буде що їсти, то й абрикоси з’їмо!». Краще мати в запасі те, чого дійсно хочеться, не займаючи зайве місце.
А взагалі, щоб сформувати запаси, спершу проведіть ревізію того, що вже є, і прикиньте, на скільки часу вам цього вистачить. Наприклад, якщо в морозилці є 3 кг пельменів, а їсте ви їх раз на місяць, то новий запас пельменів точно не потрібен.
За цим принципом розрахуйте приблизну витрату продуктів. Тобто, якщо у вас вистачає пляшки соняшникової олії на місяць, то ваша межа запасів – 3 пляшки. 5 точно будуть зайвими.
Проаналізуйте так усі продукти.
Продукти тривалого зберігання
Ті, хто мають досвід життя в окупації, кажуть, що першими з магазинів зникають борошно, цукор, дріжджі й олія. Як бачимо, це ті продукти, які не пропадуть тривалий час. Їх краще купити із розрахунку на 2-3 місяці і в міру використання поповнювати запаси.
Тобто, якщо 1 кг цукру у вас йде за 2 тижні, а пачка соди – за пів року, то правильним буде запас 5-6 кг цукру та 1 (!) пачка соди (ну, максимум 2, бо хтозна, що там далі буде
)
Щодо круп, то знову ж таки, користуючись вищеописаними правилами, купуйте лише те, що дійсно їсте.
Отже, із продуктів тривалого зберігання запасаємо:
- цукор
- сіль
- сода
- оцет
- борошно
- соняшникова олія
- томатна паста
- крупи
- макарони
- спеції
- сухі дріжджі
- чай
- кава
Консервація
Консервація – це, мабуть, найпопулярніший спосіб заготівлі в Україні. Якщо варення і домашні лечо – ваш коник, то робіть заготовки:
- джеми й варення;
- консервовані овочі (огірки, помідори, баклажани, кабачки, перець, асорті тощо);
Якщо ви ніколи нічого не консервували, починати це робити зараз точно не варто. Придбайте по кілька баночок улюблених джемів і солоних огірків й переходьте до наступного пункту.
Читайте також: Які продукти мають бути в запасі під час кризи? ПЕРЕЛІК
Стратегічний запас: які продукти майже не псуються з часом
Заморожування
Найпростіший і найшвидший спосіб домашніх заготовок. Щоправда, щоб усе це використовувалося, потрібно справді робити заготовки, а не просто засунути у морозилку величезний кабачок.
Основні правила: вишню й черешню треба морозити без кісточок, кабачки – натерти на тертку і добре віджати, баклажани перед заморожуванням потрібно запікати або ж обсмажувати, заготовки на супи (наприклад, перець, помідори, гриби) мають бути помиті й порізані. М'ясо і рибу потрібно нарізати на порційні шматки, зробити битки чи котлети і вже потім заморожувати у сирому чи готовому вигляді.
Отже, морозимо:
- м'ясо
- рибу
- гриби
- овочі чи овочеві набори
- ягоди
Основний ризик такого способу зберігання у воєнний час полягає у відключенні світла. Якщо у вас є генератор або ви знаєте, куди зможете переправити своє «заморожене багатство» у випадку форс-мажору, це ваш спосіб. Якщо ж ні, беріть до уваги, що без світла морозилка зберігає температуру максимум 4-5 днів (і якщо її не відкривати).
Сушіння
Це, напевно, «найбільш воєнний» спосіб заготівель. По-перше, нічого не пропаде, якщо відключать світло. По-друге, все це довго зберігається, а у разі непередбачуваних обставин можна взяти з собою, на відміну від банок із консервацією, які є громіздкими і незручними.
Отже, що можна сушити:
- фрукти (або купити готові сухофрукти)
- овочі
- гриби
- щавель, кріп, петрушку та іншу зелень
Готова їжа
Цей розділ заготовок незамінний у будь-який час, а тим паче у воєнний:
- хлібці
- сухарі
- печиво в пачках
- сало
- гірчиця
- консерви
- мед
- цукерки
- цукати
- горіхи й насіння
- каші і супи швидкого приготування
Цей список найкраще трансформувати під себе. Наприклад, якщо ви любите згущене молоко, а до меду байдужі, сміливо змінюйте мед на згущене молоко. Те саме – з супами і кашами швидкого приготування.
Гірчицю (хрін, кетчуп, аджику або інший соус) потрібно брати в м'яких пакетах із кришкою, що закручується. Сало, хлібець, гірчиця - і ось готовий перекус на всі випадки життя.
До речі, частину з цього списку - пачку хлібців, пачку печива, пакет з горішками - краще відразу покласти у тривожну валізку
Читайте також: Список із 22 продуктів, які дуже довго не псуються (ПЕРЕЛІК)
Запаси «на чорний день»: 8 типів консервів, якими треба запастись під час кризи
Радіо Трек: НОВИНИ