Відомо, чому олія в Україні так шалено здорожчала. А також про курятину та цукор

Поговоримо й про гречку

Соняшникова олія різко здорожчала у 2021 році. ЇЇ вартість у порівнянні з минулим роком зросла майже на 50%.

Як свідчить опитування у телеграм-каналі Радіо Трек, 82% із понад сотні респондентів вражені зростанням вартості цього продукту.

З чим це пов`язано, пояснив заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко:

– Один із факторів – це світові ціни. Крім того, здорожчання цієї культури пов`язане з суттєвим здорожчанням насіння соняшнику, за яке аграрії мусили заплатити на початку посівної кампанії. Тобто є два елементи: це світовий попит і насіння соняшнику.

Утім експерти прогнозують, що як тільки завершиться збір насіння соняшника, ціни поповзуть донизу. 

Тим часом експерти для видання «Укрінформ» назвали ще одну з причин - це поганий врожай культури соняшника через погодні умови. Водночас соняшникову можна знайти в Європейських країнах дешевше на 10 гривень і навіть більше. Це часто пов`язано із нижчими податками на продукти харчування. До прикладу, в Іспанії - це 5-7%, а українцям доводиться платити 20%. 

Держстат також відзначив зростання вартості цукру та курятини. На 24% і 20%, відповідно. Крім того, наші журналісти теж відзначили подорожчання цих товарів.

На ціну птиці вплинуло подорожчання кормів, каже Ігор Тимошенко, але додає, що боятися дефіциту не варто, адже кількість птиці в області лише зростає.

А ось вартість цукру зросла через погіршення виробничих потужностей цукрових заводів. І невідомо, коли ця галузь відновиться.

Натомість можна порадіти за гречку. Площа її посівів на Рівненщині за рік зросла на понад 42%.

 

Це непопулярна для вирощування в Україні культура й велика частина крупи імпортується. Докладніше про це читайте тут.

Однак популярність гречки серед українців дуже велика, тому уряд цього року запровадив підтримку аграріям – 3500 грн на «гречаний» гектар. Профільний заступник голови ОДА погоджується, що аграрії користуються цією допомогою й зацікавлення у вирощуванні гречаної крупи в майбутньому може зрости.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook