Хомко кує (20 ФОТО) Ковальський форум на Лебединці

Сотня ковалів приїхала у Рівне на міжнародний турнір

П'ятий Міжнародний фестиваль "Металеве серце України" стартував у Рівному. В ньому беруть участь майже сотня майстрів з різних куточків України, повідомила на відкритті організатор Ніна Крока, передає кореспондент УНН.

Також до Рівного завітав голандський коваль Хуб Сенсен зі своїм учнем Рамоном.

Головна тема турніру - "Мова риб". Скульптура двох гігантських риб уже готова. Учасники будуть виготовляти до них менші рибинки. Переможця назвуть завтра.

Головна скульптура після фестивалю стане черговим експонатом Алеї кованих скульптур Рівного.

А рівненський журналіст Людмила Мошняга на своїй сторінці ділиться враженнями від побаченого безпосередньо у соєрідному репортажі, який ми подаємо дещо скорочено.

Сьогодні "Металеве серце" прийшло до Рівного вп'яте.

Невгамовна, невтомна і сповнена ідей Ніна Крока, яка заснувала у Рівному фестиваль "Металеве серце України" і вивела його на міжнародну арену. До чотирьох кованих скульптур, які вже утворили алею в парку Лебединка, сьогодні додали п'яту композицію, яка називається "Мова риб".


«Мову риб» Артем Вольський і Роман Велігурський створили у співавторстві. У ній поєднано ковані елементи з гранітними валунами-підніжками, привезеними із заповідника "Базальтові стовпи", що в Костопільському районі. Чому композицію назвали саме так?

Ніна Крока пояснила глибокий філософський зміст цих нових кованих скульптур:

«За останні роки в нашій країні стільки наговорили, що прийшла пора приглушити гучність політичних перепалок та почати творення в ім’я миру і життя. Щоб кожен українець на своїй землі почувався, як риба у воді – затишно, зручно, безпечно, але при цьому рухався і розвивався».

Учасники фестивалю з’їхалися з багатьох міст України та з-за кордону. Є тут голландці Хууб Сенсен та його помічник Рамон. Приїхав навіть коваль Павло Марченко з тимчасово окупованої території, з Горлівки.

Тема змагань ковалів цього року – ковані світильники. Завтра в рамках фестивалю відбудеться незвичайних захід - о 12-ій годині гості фестивалю стануть свідками старовинного обряду «Закування родини». Тут має народитися нова ковальська сім’я.


Мотором цього всього дійства міський голова Рівного Володимир Хомко назвав Ніну Кроку. Вона ж відповіла мерові своєрідно – одягла його у ковальський фартух, дала в руки молоток і поставила до ковальського горна.

 Міський голова викував мак, який стане частинкою меморіалу в Бельгії, на якому маки символізуватимуть душі загиблих на полях Фландрії від газових атак першої світової війни. Ковальська спільнота світу кує і передає маки для цього меморіалу звідусіль.

Тож до цієї акції долучились і рівненські ковалі та всі учасники фестивалю «Металеве серце України».

[media=68400]

А діти ковалів, які приїхали на фестиваль зі своїми мамами і татами, на відкритті відпустили в небо різнобарвні кульки. «Наші бажання – різнокольорові, нехай збуваються вони всі», - заявили малюки.

Радіо Трек: НОВИНИ

Поширити в Facebook