Хомко кує (20 ФОТО) Ковальський форум на Лебединці

Сотня ковалів приїхала у Рівне на міжнародний турнір

П'ятий Міжнародний фестиваль "Металеве серце України" стартував у Рівному. В ньому беруть участь майже сотня майстрів з різних куточків України, повідомила на відкритті організатор Ніна Крока, передає кореспондент УНН.

Також до Рівного завітав голандський коваль Хуб Сенсен зі своїм учнем Рамоном.

Головна тема турніру - "Мова риб". Скульптура двох гігантських риб уже готова. Учасники будуть виготовляти до них менші рибинки. Переможця назвуть завтра.

Головна скульптура після фестивалю стане черговим експонатом Алеї кованих скульптур Рівного.

А рівненський журналіст Людмила Мошняга на своїй сторінці ділиться враженнями від побаченого безпосередньо у соєрідному репортажі, який ми подаємо дещо скорочено.

Сьогодні "Металеве серце" прийшло до Рівного вп'яте.

Невгамовна, невтомна і сповнена ідей Ніна Крока, яка заснувала у Рівному фестиваль "Металеве серце України" і вивела його на міжнародну арену. До чотирьох кованих скульптур, які вже утворили алею в парку Лебединка, сьогодні додали п'яту композицію, яка називається "Мова риб".


«Мову риб» Артем Вольський і Роман Велігурський створили у співавторстві. У ній поєднано ковані елементи з гранітними валунами-підніжками, привезеними із заповідника "Базальтові стовпи", що в Костопільському районі. Чому композицію назвали саме так?

Ніна Крока пояснила глибокий філософський зміст цих нових кованих скульптур:

«За останні роки в нашій країні стільки наговорили, що прийшла пора приглушити гучність політичних перепалок та почати творення в ім’я миру і життя. Щоб кожен українець на своїй землі почувався, як риба у воді – затишно, зручно, безпечно, але при цьому рухався і розвивався».

Учасники фестивалю з’їхалися з багатьох міст України та з-за кордону. Є тут голландці Хууб Сенсен та його помічник Рамон. Приїхав навіть коваль Павло Марченко з тимчасово окупованої території, з Горлівки.

Тема змагань ковалів цього року – ковані світильники. Завтра в рамках фестивалю відбудеться незвичайних захід - о 12-ій годині гості фестивалю стануть свідками старовинного обряду «Закування родини». Тут має народитися нова ковальська сім’я.


Мотором цього всього дійства міський голова Рівного Володимир Хомко назвав Ніну Кроку. Вона ж відповіла мерові своєрідно – одягла його у ковальський фартух, дала в руки молоток і поставила до ковальського горна.

 Міський голова викував мак, який стане частинкою меморіалу в Бельгії, на якому маки символізуватимуть душі загиблих на полях Фландрії від газових атак першої світової війни. Ковальська спільнота світу кує і передає маки для цього меморіалу звідусіль.

Тож до цієї акції долучились і рівненські ковалі та всі учасники фестивалю «Металеве серце України».

[media=68400]

А діти ковалів, які приїхали на фестиваль зі своїми мамами і татами, на відкритті відпустили в небо різнобарвні кульки. «Наші бажання – різнокольорові, нехай збуваються вони всі», - заявили малюки.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень