Іноземець після перебування у готелі Рівного захворів на легіонельоз

Підозрюють, що заразився він через воду в джакузі

Бактерія легіонела мешкає у водоймах, і у звичайних умовах не становить небезпеки. А ось якщо відбувається застій води при температурі 30-40 градусів тепла, вона починає активно розмножуватися. Якщо внаслідок розпилення такої води легіонела потрапляє у дихальні шляхи людини, то може викликати захворювання. Протікати воно може у двох формах. Легка, яку ще називають лихманкою Понтіак, минає за кілька днів і її неможливо відрізнити від звичайного гострого респіраторного захворювання. Втім, можуть легіонели можуть викликати і тяжку форму пневмонії, смертність від якої сягає 30-40%.

Саме на таку важку форму пневмонії захворів після перебування у Рівному мешканець Данії.

Детальніше розповідає завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій Рівненського обласного лабораторного центру Сергій Шуляренко:

Іноземець два дні перебував в одному з готелів у місті Рівне. Інкубаційний період легіонельозу становить від двох до семи днів. Ця людина потім захворіла тяжкою формою пневмонії . І після того, як вона повернулася на батьківщину, там їй було виставлено діагноз - ліегіонельоз. І коли збирали епіданамнез (інформацію про хворого і хворобу), то встановили, що вона в період цей інкубаційний перебувала в місті Рівне. І прив’язали до цього готелю.

За словами Сергія Шуляренка, інформацію з Данії про хворобу направили у Київ, звідти – до Рівного. Тож фахівці обласного лабораторного центру у готелі, де перебував іноземець, відібрали десять проб води на дослідження. І в одній з них - з джакузі – виявили фрагменти ДНК легіонел. Тому не виключено, що саме в цьому готелі і відбулося зараження. Хоча Сергій Шуляренко зауважує, що цей готель - з сучасним обладнанням, спроектований так, що там автоматично проводяться заходи, які повинні вберегти від захворювання.

Втім, завідувач відділення особливо небезпечних інфекцій підкреслює, що заразитися легіонелами можна у будь-якому іншому місці: не тільки в готелі, а й у спортивно-оздоровчих центрах, і навіть у  власній квартирі. Місцями скупчення легіонел можуть стати не тільки джакузі, а кондиціонери центрального типу, душові решітки тощо. Щоб мінімізувати ризик виникнення легіонельозу, потрібно не давати застоюватися тривалий час воді, час від часу подавати гарячу воду температурою 65-70 градусів тепла, дезінфікувати басейни, джакузі, душові кабіни тощо.

До речі, легіонельоз, як розповів Сергій Шуляренко, вперше діагностували у США у 1976 році. Кілька разів за останні два десятиліття його виявляли і в Україні. У Рівненській області такою хворобою заразилися вперше.  

За словами Сергія Шуляренка, діагностувати без лабораторного підтвердження легіонельоз дуже важко. Вартість дослідження однієї людини коштує близько 30 доларів. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень