На Рівненщині школи вбивають дітей радіацією

Це виявили дослідження на вміст у повітрі шкільних приміщень радіоактивного газу – радону-222

Радон-222 – це продукт розпаду радіоактивного елементу радію. Він не має стосунку до викидів радіонуклідів внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Радій міститься майже повсюдно на Рівненщині у земній корі.

І якщо при будівництві не дотриматися протирадонових заходів, серед яких укладання плівки, бетонування підвальних приміщень, підпідлогова вентиляція, у будівлі буде небезпечно перебувати.

Адже радон через дихальні шляхи потрапляє в організм людини і опромінює її зсередини.

Це може викликати онкологічні захворювання, зокрема, рак легень.

Нещодавно працівники Рівненського обласного центру Міністерства охорони здоров’я дослідили на вміст радону повітря 29 дитячих закладів Рівного з близько 45. І у двох виявили загрозу дитячому здоров’ю.  

Детальніше розповідає завідувач радіологічною лабораторією Володимир Кузнецов Рівненського обласного лабораторного центру МОЗ Володимир Кузнецов:

У школі №4 (на вулиці Жуковського, 30) при нормативі 50 Бк/м3 виявлено 269 Бк/м3, і у школі №27 (на вулиці Дубенській, 133) - 142 Бк/м3. У Рівному є близько 45 дитячих закладів. Ми перевірили 29. У двох з 29 знайшли перевищення.

 

А торік ми працювали у  Березнівському районі і Корецькому районах. Провели понад 800 досліджень. І в Корецькому десь приблизно у 19% закладів була невідповідність, і в Березнівському – у 16%.

Володимир Кузнецов пояснює, що раніше Держсанепідемслужба контролювала будівництво, починаючи з проектно-кошторисної документації. Стежила за тим, щоб у ній були закладені протирадонові заходи. Могла здійснити перевірку будівлі і припинити її експлуатацію, якщо є перевищення вмісту радону.

Втім, після реорганізації Держсанепідемслужби, змін у нормативних документах, максимум, що можуть робити працівники лабораторного центру, це провести моніторинг вмісту радону у дитячих закладах і поінформувати про перевищення головам райдержадміністрацій та керівникам відділів та управлінь освіти.

За словами Володимира Кузнецова,

деякою мірою зменшити вміст радону можна, здійснюючи провітрювання.

Однак його не завжди у школах роблять, особливо у зимовий період.

Якщо це не допомагає, потрібні більш серйозні протирадонові заходи, про які говорилося вище.

До речі, обласний лабораторний центр за даними моніторингу шкіл області на вміст радону розробив інтерактивну карту. На ній можна подивитися, який вміст радону спостерігається у кожній з перевірених шкіл. Розташована карта на сайті лабораторного центру. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень