Знову подорожчає вершкове масло: звідки взагалі беруться завищені ціни на продукти

Борошно, яйця і макарони можуть бути доступнішими

В Україні за рік ціни на продукти зросли майже на 12%. Однак, виявляється, іноді ціни залежать від того, в якому супермаркеті ви купуєте продукти.

На які хитрощі йдуть супермаркети, аби ціна здавалася нижчою

У програмі «Твій день» на телеканалі 1+1 розповіли, від чого залежать ціни на продукти й до чого вдаються магазини, щоб ціна здавалася нижчою. Журналіст для експерименту пішов у два супермаркети та придбав однакові набори продуктів.

Однак ціна виявилася різною.

Для порівняння обрали супермаркет дешевого сегмента та дорожчого. Там продукти однакових виробників: борошно, яйця, шоколад, кетчуп, макарони, вершкове масло та сметану. У дешевому супермаркеті заплатили 234, 20 грн, а в дорожчому - 245 грн.

Різниця закупів складає 10,80 грн або майже 5%.

Виявилося, що для того, аби у дешевому супермаркеті ціна була нижчою, вони просять виробників робити меншу вагу товару. Так, у дешевому супермаркеті борошно важило 1.800 кг, а в іншому, борошно тієї ж марки було пофасоване по 2 кілограми.

Разом з цим фахівці наголошують, що в Україні буде нове підвищення цін на вершкове масло.

Через зростання тарифів на енергоносії, скорочення виробництва молока та збільшення податкових ставок в Україні обсяги виробництва вершкового масла знижуються.

Однак це не головні причини зростання цін 

Основна причина збільшення вартості вершкового масла в Україні – це активний експорт, що постійно зростає. За кордон вивозиться левова частка виробленого в країні вершкового масла.

У грудні 2021 року великі партії продукту було вивезено до Азербайджану, Грузії, Ізраїлю, Казахстану та Молдови.

Протягом останнього місяця минулого року Україна відправила на експорт понад півтори тисячі тонн вершкового масла.

Найближчим часом обсяги експорту навряд чи знижуватимуться, а ціни на вершкове масло зростатимуть доти, доки закордонним виробникам не стане вигідно постачати продукт на український ринок. Тільки тоді вартість вершкового масла в Україні може стабілізуватись. Про це попереджають економічні експерти.

Джерело: grosi.znaj.ua

Джерело: biz.today.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень