Знесення хрущовок: Верховна Рада готуєтсья проголосувати за закон про ліквідацію застарілого житла

За основу законопроєкт проголосували ще минулого року

Верховна Рада України готується остаточно ухвалити Закон «про знесення хрущовок» (законопроєкт №6458), який прийняли за основу у вересні 2022 року.

Аби розв’язати проблему застарілого житлового фонду в Україні, документ пропонує реконструювати це житло, якщо воно підлягає ремонту. У разі, якщо будинок вже в аварійному стані – його знесуть, а на цьому місці зведуть нову багатоповерхівку.

Якщо будинок, його труби, опорні конструкції, внутрішньобудинкові системи зношені більше ніж на 60%, він підлягає або реконструкції, або знесенню. Це мають визначити експерти, які проводять технічний огляд будинку.

Водночас якщо будинок просто не гарний, але з технічної точки зору відповідає нормам – його ремонтуватимуть.

Під реконструкцію або знесення в першу чергу підпадають наступні типи будинків:

  • хрущовки;
  • сталінки;
  • «царські» будинки.

Але можуть бути й винятки: навіть більш-менш новому будинку, зношеному на 60% і більше, теж загрожуватиме знесення. За оцінками експертів, усього загальна площа застарілих будинків в Україні сягає 4,3 млн кв. м.

ФОТО wikimapia

Мешканців будинку можуть виселити без їхньої згоди. Але таке можливе у випадку серйозної реконструкції. Якщо ремонтні роботи не передбачатимуть відселення, людей залишаться у їхніх країнах.

Для розв'язання питання відносно реконструкції або знесення будинку буде потрібна згода 51% мешканців. Якщо така згода буде отримана, думку інших 49%, які можуть бути проти, вже враховувати не будуть.

Тобто, незгодних виселятимуть примусово в житло з рівноцінною площею та кількістю кімнат. На час поселення громадяни платитимуть лише за комунальні послуги, тоді як житло надаватиме держава або забудовник. Цей варіант може бути як тимчасовим, на час реконструкції, так і постійним — у разі знесення будинку.

З точки зору будівельних норм, добудувати нові поверхи на старих – не можливо, опорні конструкції не витримають такого навантаження.

Експерти зазначають, що якщо будинок знаходиться у привабливому місці, швидше за все його визнають аварійним, і він не підлягатиме реконструкції. На звільненому після знесення місці будуватимуть багатоповерхівку.

Аварійні будинки будуть визначатися комісією, яка працюватиме відповідно до Закону «Про регулювання містобудівної діяльності».

Людей з застарілого житлового фонду, скоріш за все, відселятимуть у квартири в спальних районах, а не у центрі міста. Якщо таке житло не подобається, передбачена можливість отримати грошову компенсацію за свою квартиру за її ринковою вартістю. У випадку незгоди з сумою компенсації, можна замовити власну експертизу для переоцінки вартості квартири. В такому разі для виплати повної суми місцева влада має погодити цю оцінку.

Виходячи з норм закону «про знесення хрущовок» юристи бачать дві потенційні категорії судових спорів:

  • оскарження мешканцями, які не хочуть виїжджати з будинку у гарному місці, рішення про його знесення;
  • оскарження суми компенсації, у разі якщо місцева влада відмовляється виплачувати реальну вартість квартири за її оцінкою. В такому разі остаточну суму встановить судовий експерт.

 

Раніше на отримані гроші за відселення з власного житла людині дозволяли купити обмежену за площею та кількістю кімнат нерухомість.

Наприклад, якщо площа квартири становила 50 кв. м і ви були єдиним її власником, можна було придбати лише однокімнатну квартиру площею 50 кв. м. За новим законом купити житло можна будь-де. Але для придбання бажаної квартири до отриманої компенсації за потреби доведеться додавати власні кошти.

Всі будівельні процеси та строки мають закріпити у плані реконструкції. Відповідно, мешканці будинку знатимуть, скільки часу вони житимуть у тимчасовому житлі.

Експерти прогнозують, що землею у великих містах особливо полюватимуть забудовники. Тому існують ризики, що деякі будинки, які підлягатимуть реконструкції та відновленню в дуже привабливих місцях, комісія може визнавати такими, що не підлягають реконструкції, і приймати рішення про знесення.

У якому саме варіанті ухвалять закон про знесення хрущовок буде відомо уже на осінній сесії ВР.

Джерело: The page

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень