Зміни у Законі про мобілізацію: хто тепер не підлягає призову?

Дві ключові новації, про які просив бізнес

4 листопада нардепи проголосували за зміни до Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (№7687). Зміни стосуються бронювання військовозобов’язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Відомо, що «ЗА» проголосували 290 народних обранців, а Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Саме тоді зміниться порядок бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами й організаціями.

В чому полягають зміни

Як повідомив у своєму Telegram-каналі нардеп Ярослав Железняк, зміни містять дві ключові новації, які просив бізнес для організації прозорої процедури бронювання:

  1. надання повноважень Уряду на розробку нового порядку бронювання. Цей порядок має включати критерії віднесення підприємств до критичних;
  2. дозволити проводити бронювання без виконання мобілізаційних завдань для підприємств, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення.

Законопроєкт пропонує уточнити категорії військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час, а саме:

  • передбачити, що особи, заброньовані на період мобілізації і на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою;
  • встановити, що порядок та критерії бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами і організаціями на період мобілізації та на воєнний час визначаються Кабміном.

Яких категорій військовозобов’язаних стосуються зміни

Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Ст. 25 Закону «Організація і порядок бронювання військовозобов’язаних» буде містити наступні положення

Бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють:

  • в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, у разі якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів;
  • на підприємствах, в установах та організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі якщо це необхідно для виконання встановлених мобілізаційних завдань (замовлень);
  • на підприємствах, в установах та організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб ЗСУ, інших військових формувань;
  • на підприємствах, в установах та організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки й забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Критерії та порядок, за якими здійснюється визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, встановлюються Кабміном.

Військовозобов’язані, зазначені у ч. 1 цієї статті, не підлягають прийняттю на службу у військовому резерві.

Під час дії воєнного стану бронювання військовозобов’язаних може також здійснюватися за списком військовозобов’язаних, поданим у встановленому Кабміном порядку відповідним органом держвлади, іншим державним органом, органом місцевого самоврядування, підприємством, установою, організацією, зазначеними в частині першій цієї статті.

Джерело: Інформатор

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень