Зміни торкнуться мільйонів громадян: в Україні введуть нову допомогу, а прожитковий мінімум скасують

У Мінсоцполітики розкрили деталі

В Україні планують ввести базову соціальну допомогу. У майбутньому це має замінити прожитковий мінімум. При тому розмір допомоги буде залежати від домогосподарства (складу родини).

Про це в інтерв’ю каналу «Рада» повідомила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович. Зараз Міністерство соцполітики відповідний законопроєкт обговорює з органами центральної влади.

Головні тези:

  • прожитковий мінімум скасують;

- Сьогодні формально задекларований прожитковий мінімум недостатній, щоб забезпечити потреби людини. Він не враховує, як людина проживає. А ми проживаємо домогосподарствами.

 

Одинокій людині дещо більше коштів треба, ніж домогосподарству, наприклад, із шести осіб. Якщо діти й дорослі, то це інше переформатування...

 

Ми хочемо відійти від прожиткового мінімуму. До цього прив'язані штрафи, посадові оклади і т.д. Для нас дуже важливо це роз'єднати, – розповіла міністерка.

  • розмір допомоги залежатиме від складу родини;

Наприклад, якщо чоловік (або дружина) вирішили, що тільки один член подружжя працюватиме, а інший – займатиметься побутом, то це не означає, що держава не має надавати допомогу у зв'язку з безробіттям. Бо фактично це рішення родини, а дохід одного з подружжя може бути достатній для родини.

Міністерство соціальної допомоги завершує роботу над законопроєктом, який пропонує запровадити в Україні базову соціальну допомогу на заміну прожитковому мінімуму.

  • виплати об'єднають;

Наприклад, для людей з інвалідністю є близько 100 різних виплат. При тому розібратись з переліком виплат надто важко. Замість великої кількості виплат введуть всього дві: для тих, хто тимчасово зіткнувся з бідністю, і виплату по догляду (якщо людина вже втратила працездатність).

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень