Зимові блекаути: чи забезпечать українцям мобільний зв'язок та інтернет в екстремальних умовах

Країну готують до знеструмлень, які подекуди можуть тривати й 10 годин  

Українців попереджають, що майбутня зима буде важкою. Ворог накопичує озброєння, аби бити по енергомережі в умовах холодної погоди. Це може призвести до тривалих знеструмлень, а українці й минулої зими нарікали, що разом зі світлом зникає й мобільний зв'язок та Інтернет.

Мобільні оператори України запевняють, що підготувалися до складної зими. Компанії виділили сотні мільйонів гривень на підтримку стабільного зв'язку. Зауважимо, що без стабільного живлення стільникові вишки підключають до акумуляторних батарей, вони забезпечують роботу максимум до 6 годин, а генератор на одній заправці протримається максимум дві доби. Далі все залежить від частоти виїздів за паливом.

Київстар

У компанії «Київстар» розповідають, що інвестували в енергонезалежність мереж 920 мільйонів гривень. Понад 680 млн гривень витратили на автономну роботу та 240 млн гривень — на домашній інтернет. Зараз на об’єктах оператора є понад 2,5 тисячі стаціонарних і мобільних дизельних генераторів. Завдяки цьому всі ключові базові станції, комутатори та критично важливе телеком-обладнання має резервне живлення.

До кінця 2023 року Київстар планує захистити від відключень електроенергії 70% обладнання мережі фіксованого інтернету. А для послуги «Домашній інтернет» — встановити 50 тисяч блоків безперебійного живлення.

Vodafone

Vodafone також обіцяє готовність до осені та зими. Оператор збільшив інвестиції в мережу на 75% порівняно з минулим роком. На кожному технічному майданчику встановили нові акумуляторні батареї підвищеної місткості. У них у 2,5-3 рази вища швидкість зарядки порівняно з раніше використовуваними батареями.

Нові батареї встановили на 9000 базових станціях. Генераторами обладнано 1124 вузлові технічні об'єкти, для них є достатній обсяг дизельного пального та бензину.

Енергетики використовують альтернативні джерела енергії — сонячні електростанції та мікротурбінні генератори.

Компанія застосовує автономні пересувні базові станції. Завдяки їм інженери швидко відновлювали роботу мережі в деокупованих містах і селах.

Lifecell

Нарощує кількість акумуляторних батарей та генераторів й компанія Lifecell. І компанії зазначають, що цього року значно краще готові до роботи в екстремальних умовах, але при цьому зазначають:

У будь-якому разі в разі довготривалих відключень електроенергії оператор не може гарантувати безперебійну роботу всієї мережі.

 

Оскільки опорна мережа вже обладнана новими батареями, а ключові технологічні майданчики — генераторами, більшість абонентів матимуть доступ до зв'язку під час відключення, — зазначив оператор.

За останній рік компанія встановила тисячі літієвих батарей на технологічних майданчиках. Обладнання підтримуватиме роботу базової станції від 2 до 4 годин без стаціонарного живлення.

Навесні та влітку Lifecell під'єднали понад 800 стаціонарних, мобільних і партнерських генераторів, щоб підтримувати роботу обладнання після закінчення заряду батарей.

До слова, під час віялових відключень українці масово переходять на мобільний інтернет, і навантаження на мережу збільшується у рази.

Оператори радять обмежити споживання мобільного інтернету: вимкнути автозавантаження медіа, встановити низьку якість для перегляду відео, спілкуватися через SMS і в месенджерах, які забирають менше ресурсів мережі, ніж мобільний інтернет.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень