Заморозити борги за комунальні послуги та інші актуальні питання про комуналку в умовах війни

Для багатьох опалювальний сезон перетворюється у справжнє випробування

З початку повномасштабного вторгнення рф в Україні побільшало сімей, яким важко впоратися з оплатою комунальних платежів. Чимало людей якщо й не втратили роботу зовсім, відчувають суттєве зменшення доходів. У багатьох виникають питання:

1. Чи треба платити за комунальні послуги у воєнний час?

На сьогодні звільнення від оплати комунальних послуг мають тільки мешканці міст, де тривають активні бойові дії. Щодо решти населених пунктів, де працює інфраструктура то рахунки за надані послуги формують відповідно до укладених угод на обслуговування. 

Якщо послугу надають – її треба оплачувати.

2. Що робити з комунальними платежами, якщо будинок знаходиться на тимчасово окупованих територіях або він зруйнований?

Якщо будинок (квартира) зруйновано внаслідок військових дій, і з цієї причини комунальні послуги й послуга з управління багатоквартирним будинком не надаються, відповідно й плата за цю послугу не нараховується. Факт втрати житла треба підтвердити у місцевих органах влади.

Щодо нерухомості на тимчасово окупованих територій – то за комунальні послуги потрібно платити тільки на рахунки комунальних підприємств, відкритих відповідно до законодавства України. 

Мешканців таких територій попереджають, що оплата на рахунки відкриті у банках, які підконтрольні окупаційній владі, або внесення готівки не зараховується як оплата. Це загальне правило. 

3. Як оплачувати комунальні послуги, якщо сім’я виїхала й залишила житло

Відповідно до статті 7 Закону «Про житлово-комунальні послуги» № 2189, споживач має право не оплачувати вартість комунальних послуг, якщо він був відсутній у житловому приміщенні понад 30 календарних днів. Це стосується постачання централізованого водопостачання та водовідведення, якщо в будинку не встановлено прилади обліку, а також вивезення сміття. 

Період відсутності треба підтвердити документально – надати довідки з тимчасового місця проживання, лікування, проходження військової служби або довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Постачальникам комунальних послуг такі документи треба відправити будь-яким можливим способом: електронною поштою, через viber або telegram.

Водночас стаття 7 не застосовується:

  • якщо споживач має прилади обліку води – у такому разі обсяг спожитих послуг фіксується за показниками приладів обліку, відповідно і нараховується плата за ці послуги (також під час воєнного стану для тих споживачів, які не передають показники лічильників води або у яких відсутні лічильники, застосовується коректувальний коефіцієнт);
  • до послуги теплопостачання, оскільки за відсутності споживача його будинок (квартира) опалюються;
  • до послуги з управління багатоквартирним будинком, оскільки вона фактично надається управлінською компанією.

Звісно, якщо будь-яка послуга не надавалася або не надавалася в повному обсязі, споживачам повинні перерахувати розмір плати.

4. Чи нараховують пеню за несвоєчасно оплачені комунальні послуги в умовах воєнного стану?

До припинення або скасування воєнного стану заборонено:

  • нараховувати та стягувати штрафи, пеню;
  • робити інфляційні нарахування;
  • нараховувати відсотки на заборгованість;
  • припиняти або призупиняти надання житлово-комунальних послуг у разі їхньої несплати або оплати не в повному обсязі.

В умовах воєнного стану заборонено відкриття виконавчих проваджень і стягнення комунальної заборгованості у громадах, розташованих в районах проведення військових дій, або які перебували (перебувають) у тимчасовій окупації, блокаді згідно з переліком, затвердженим Міністерством реінтеграції.

5. Якщо сім'я не має можливості оплачувати комунальні послуги, що робити у такій ситуації?

Воєнний стан колись закінчиться, і якщо будуть борги – їх доведеться сплачувати. Щоб не погіршувати становище, вжити заходів краще зараз.

ВАРІАНТ 1. Можна звернутися до служби, якій ви заборгували, і написати заяву про реструктуризацію (оплату частинами) боргу.

ВАРІАНТ 2. Оформити субсидію. Процедура має свої особливості, зокрема потребує документального підтвердження вашої часткової неплатоспроможності.

Чи є можливість заморозити борги за комунальні послуги?

Дарма сподіватися що борги за комунальні послуги заморозять або спишуть. Надходження від плати за комунальні послуги – по суті єдине джерело доходу для виконавців послуг, і ці гроші мають йти на ремонтні роботи, відновлення пошкодженої інфраструктури. 

Джерело: На пенсії

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень