Замість води – фекалії і сеча: у колодязі біля Рівного зашкалюють нітрати (ФОТО)

Сільська рада вмиває руки і радить звертатися до суду

У жительки Городка вміст нітратів у питній воді в її колодязі увосьмеро перевищує допустиму норму.
У жительки Городка вміст нітратів у питній воді в її колодязі увосьмеро перевищує допустиму норму.

У жительки Городка вміст нітратів у питній воді в її колодязі увосьмеро перевищує допустиму норму. Причина забруднення – порушення норм при будівництві септика, який звела її сусідка, скаржиться Наталія Житкова.

Жінка звернулася до редакції Радіо ТРЕК, адже роками не може домогтися справедливості.

- Ця історія почалася у мене ще з 2016-го року, - розповідає пані Наталія. – Коли сусідка навпроти почала будувати септик, ми троє сусідів почали писати і в держпродспоживслужбу, і куди ми тільки не писали. Ці всі листи в мене є.

 

Але моя відстань найбільше порушена. При нормі 20 метрів у мене відстань 7.

При нормі 20 метрів відстань між колодязем пані Наталії та септиком її сусідки становить 7 метрів.
При нормі 20 метрів відстань між колодязем пані Наталії та септиком її сусідки становить 7 метрів.

Жінка почала бити на сполох і звертатися в усі інстанції. Однак коли фахівці виїхали на місце, її про це не повідомили, і пані Наталія не була присутня. Згодом вона з’ясувала, що у документах її колодязя немає.

- Цим самими сусідці надали дозвіл на будівництво септика. Врахували просто відстань від септика до ділянки, а про колодязь – ні слова.

 

Тоді вона його за два місяці збудувала і по сьогодні користується, - каже пані Наталія.

Певний час через сімейні обставини жителька Городка не займалася цим питанням. Аж доки не виявила забруднення, яке вже неможливо було не помітити:   

- А тепер на початку року я з криниці витягла відро води, а туди як хто вилив пляшку олії.

 

При нормі 50 у мене вміст нітратів майже 400.

 

Це – азотне забруднення. Воно виникає, коли є садибна ділянка, де використовують мінеральні добрива. В мене такого немає. Поховання людей і тварин – в мене такого немає. І третій пункт – сеча і фекалії.

 

Це воно й дає.

Ще у лютому жінка написала з цього приводу звернення до селищної ради. Однак через бездіяльність змушена була звернутися до адвоката:

- Бачу, що ніхто нічого не робить. Я звернулася до адвоката, щоб подати до суду, і лише адвокату вони надали відповідь.

 

Заднім числом поробили документи і дали відповідь, що виконком рекомендував організувати виїзне засідання постійної комісії земельних відносин.

 

Два місяці пройшло – комісії немає. Поїхала в сільську раду, а мені сказали, що це не в їхній компетенції.

Справді, виїзного засідання не було. Комісія не вбачала у цьому потреби, але питання таки розглянула. Та у сільській раді громадянці радять звертатися до суду, повідомив заступник Городоцького сільського голови Сергій Сайко:

- Земельна комісія розглядала це питання. Наскільки мені відомо, вони ситуацію знають і виїзне засідання не проводили, засідали на місці в сільській раді, бо не бачили, видно, потреби у виїзді.

 

Бачив результат їхнього засідання. Вони рекомендували громадянці Житковій вирішити питання у судовому порядку.

Ще на виконком маємо виносити це питання на розгляд, плануємо зв’язатися із держпродспоживслужбою, запросити їх виїхати на місце.

 

Все-таки це питання, на мою думку, має вирішуватися у суді. Це приватне домоволодіння, як міський орган може комусь щось заборонити? Є ДАБІ для контролю законодавства в межах будівництва, є держпродспоживслужба чи санстанція, яка контролює екологію, правильно?

 

Я дивився в інтернеті практику, є позитивні рішення судів, суд зобов’язує демонтувати септик. Тобто люди вирішують у суді такі питання.

Судова перспектива у цієї справи є. Але спершу комісія має надати рішення про те, що порушення таки встановили. І вже на основі цих документів можна подавати позов, кажуть у споживслужбі. І додають, що звернення від сільської ради отримали лише днями, говорить начальник Рівненського управління держпродспоживслужби Микола Зубейко:

- Ми день чи два, як отримали від сільської ради копію звернення громадянки. Це звернення до сільської ради було ще в лютому, а вони копію тепер аж прислали через три місяці, навіть більше.

 

Ну, вони не хотіли це розгрібати.

 

Ми підготували лист. Просимо створити комісію і включити від нашої служби начальника відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства.

 

Це робота сільської ради, вони уходять в сторону, бачимо.

 

Звичайно, судова перспектива цієї справи є, але ж спершу комісія повинна зробити висновок і дати на руки громадянці документи.

Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень