Замість роботи – рабство: як не стати жертвами шахраїв при працевлаштуванні за кордоном

Як з людини не перетворитися на товар в чужій країні?

Роботу за кордоном в Україні обирають з різних причин: хтось шукає кращого життя чи вважає, що там його професійні навички краще оцінять, а когось на такий крок підштовхує нестача грошей. Якою привабливою не була б перспектива, завжди існує ймовірність потрапити замість роботи в шахрайські сітки.

Обманули раз – обмануть і вдруге

Посередників, що пропонують допомогу при працевлаштуванні, безліч, проте далеко не всі з них мають на це право. За законом, компанія має спочатку отримати відповідну ліцензію, а вже потім пропонувати свої послуги. І якщо фірма проігнорувала це правило, то це перший «стоп-сигнал», що натякає на її недоброчесність.

— Мені всі знайомі розповідали, що їздять у Польщу на заробітки та радили зробити те саме. А у мене якраз старша сестра завагітніла, і я подумала, що треба їхати. Тоді ж у мене в очах мерехтіла ідилія, мов я попрацюю 3 місяці, зароблю 50 тисяч й куплю дитині все, що їй потрібно. Поїхала й вскочила в халепу.

 

Посередник, якого я тоді обрала, влаштував мене нелегально. І коли я отримала на роботі травму, мене одразу звільнили, викинули з хостела й залишили без грошей. Пощастило лише з тим, що у мене в Польщі були знайомі, у яких я змогла залишитися, – розповіла студентка Олександра.

Щоб не потрапити у подібну ситуацію, у посередника варто попросити номер ліцензії та ввести її у реєстрі Мінекономіки. Якщо вам відмовили, назвали номер, який не існує, або дозволені країни не відповідають тим, які обіцяють – краще припинити співпрацю.

Навіть якщо робота у цієї компанії дійсно знайдеться, її умови будуть куди гірші за обіцяні. Ба більше, це може загрожувати як мінімум депортацією.

Гроші вперед – поганий знак

Якщо посередник обіцяє 100% влаштування за умови, що йому потрібно заплатити за послуги, обладнання, форму, квитки і тому подібне, то краще передумати. Адже до того, як договір про працю не буде «на руках» – жодних гарантій насправді немає.

— Мого хлопця Остапа з цим «кидали» двічі. Вперше посередник просто «впав на мороз» і перестав виходити на зв’язок.

 

А вдруге хлопець вже був більш наполегливим, тому йому пообіцяли повернути кошти за хабар. Але тут вже Остап їх переграв, і щойно гроші повернули – він заблокував шахраїв, – поділилася Оксана Галянт, що раніше працювала за кордоном.

 

У законі України чітко прописано, що «ліцензіат (посередник) не має права отримувати від клієнтів плату за послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном до підписання акта наданих послуг». Тому платити заздалегідь зовсім не варто.

Ще краще – перевірити, чи дійсно потенційний роботодавець існує та шукає працівників, адже не виключена ймовірність підробки договору. Серед трудових мігрантів взагалі радять вивчати мову країни, щоб не працювати там за копійки, а ще зв’язуватися з роботодавцями напряму.

Як з людини не перетворитися на товар

У сучасному світі рабство під суворою забороною, але небезпека стати жертвою торгівлі людьми існує й досі. За оцінками Міжнародної асоціації з міграції з 1991 року кількість постраждалих українців становить 260 тисяч. Найперше це відбувається через шахраїв.

Так, серед користувачів допомоги МОМ в 2020-у чоловіки становили 74% (у 2019-у – 68%), серед осіб, яким було надано офіційний статус, – 73,5%. Основною країною призначення постраждалих від торгівлі людьми є Російська Федерація (52% отримувачів допомоги МОМ в 2020 році), а також Польща, Німеччина, Чехія та інші, – зазначено в останньому дослідженні Міжнародної асоціації з міграції.

Не рідкісні випадки, коли людину за кордоном зустрічає не роботодавець (чи його представник), а співвітчизник, який пропонує свою допомогу: попрацювати на нього чи його знайомих. Таких «благородних» краще остерігатися.

— Ще коли я навчалася в університеті, ми літали в США за програмою Work and Travel. На конференції перед поїздкою нас попереджали, що якщо у вас будуть якісь проблеми: ви заблукали, втратили гроші тощо – ніколи не просіть і не приймайте допомогу у «наших» людей.

 

Вони часто займаються тим, що «кидають» співвітчизників або, що ще гірше, в рабство продають, – заявила колишня трудова мігрантка Яна Іванова.

Щоб не стати жертвою торгівлі людьми, потрібно завжди дотримуватись наступних правил:

  • Не співпрацювати з нелегальними компаніями;
  • Перевіряти інформацію про посередника у відкритих джерелах: шукати відгуки і контактувати з колишніми клієнтами;
  • Дізнатися справжній рівень зарплат у країні працевлаштування;
  • Вивчити мову країни працевлаштування; Знайти роботодавця. Бажано вийти з ним на прямий зв’язок;
  • Уточнити, яку саме візу оформлюють. Вона має бути винятково трудова. Якщо її обіцяють «переробити» після приїзду – співпраця має бути припинена;
  • У жодному разі і нікому не можна віддавати свій паспорт. Якщо є нібито вимога, що документ треба здати «на збереження» – це загроза потрапити у рабство;
  • Після приїзду за кордон варто стати на облік у Консульстві України. Це робиться особисто. Там можна попросити про допомогу у разі виникнення проблем;
  • Якщо працевлаштування було легальним, проте виникли проблеми – можна звернутися до місцевої поліції.

Очевидно, що рішення працювати в іншій країні може буквально змінити все життя. При чому у будь-який бік. Тому, щоб вберегти себе від шахрайства та рабства, варто максимально прискіпливо поставитися як до вибору роботи, так і можливих посередників. Інакше ціна за зайвий поспіх може виявитися занадто високою.

Джерело: Новини.LIVE

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень