Замість ковбаси українцям продають фальсифікат: яку не можна купувати і як вибрати якісну

Що радять фахівці

Близько 30% ковбасних виробів на полицях магазинів – фальсифікат.

Експерти заявляють, що дорогі компоненти у ковбасах замінюють дешевим аналогом, а склад може не відповідати тому, що пише на упакуванні, повідомляє OBOZREVATEL.

Фахівці пояснюють, що на ринку більше фальсифікованої продукції, ніж у магазинах, однак і там є підробки. 

Близько 50% ковбаси на базарах – фальсифікат, у супермаркетах показник трохи нижчий – у середньому близько 30%, розповів виконавчий директор Союзу споживачів України Максим Несміянов.

Зазначають вищий сорт, пишуть що завгодно в складі. А якщо кинути це в лабораторію, ми побачимо, що там шкура, кістки, соя, крохмаль, підсилювачі смаку.

 

Кістки дійсно можуть бути в ковбасі, але в м'ясовмісному продукті, або ковбасі другого сорту.

 

Водночас кістки ми знаходимо й у вищому сорті, в ковбасі, яка позиціюється як дитяча. На якій зазначено, що вона рекомендована МОЗ, – розповідає Максим Несміянов.

Фото із Pixabay
Фото із Pixabay

Президент Науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз «ТЕСТ» Валентин Безрукий розповів, що фальсифікат є і на ринках, і в супермаркетах. І що більше компонентів у ковбасі, то більше шансів придбати фальсифікат.

Це заміна дорожчих складників дешевшими. Іноді у виробників є бажання закупити заморожену сировину з Аргентини й таким чином добряче заощаджувати.

 

Фальсифікат – це щось непередбачуване. Ніхто не досліджує, що в фальсифікаті, – пояснює Валентин Безрукий.

Професорка Київського національного торгово-економічного університету Олена Сидоренко додала, що ковбаса першого ґатунку може продаватися як ковбаса вищого ґатунку. Якщо на маркуванні зазначено «ММО» («м'ясо механічної обвалки»), то це вже не ковбаса, а «фаршевий продукт», що складається з кісток, шкіри та інших вторинних компонентів. Таку ковбасу краще не купувати.

Як обрати якісну ковбасу: поради експертів

Вибираючи ковбасу, бажано звернути увагу на кількість інгредієнтів, зазначених у маркуванні. Що їх менше, то краще. Непрямим показником якості продукту є і його ціна – вона не повинна бути занадто низькою.

Вартість ковбаси, наприклад, понад 300 грн за кілограм, ще не гарантує її якості. Однак якщо бачите ковбасу вищого сорту, наприклад, по 39 грн за кілограм, з натурального в ній насправді тільки шкура й кістки.

Особливо уважним треба бути до ковбаси на базарах. І не тільки через фальсифікат.

На такій ковбасі найчастіше немає навіть дати виробництва, щоб не було списань. Також варто пам'ятати, що ковбасу там натирають, щоб вона не була на вигляд зіпсована.

Фото із Pixabay
Фото із Pixabay

Не менш легко можна придбати зіпсовану ковбасу і в супермаркетах. Особливо якщо ви купуєте на вагу.

Ковбаси треба їсти менше. Звикайте до того, що контролю особливого немає. Є, можливо, виробники хороші, але ця ковбаса піде в космос за цінами.

 

За можливості переходьте на сировину – м'ясо. Навіть фарш не варто купувати. І найголовніше – не давайте ковбасних виробів сумнівної якості дітям, – радить Максим Несміянов.

Він додав, що при виборі ковбаси ціна може бути одним із критеріїв, але не завжди.

Все-таки виробники фальсифікату теж не ідіоти. Якщо поставлять занадто низьку вартість, це буде викликати запитання.

 

Вони ставлять ціну на межі. Дешевше, ніж у хороших зразків, але не занижені. Головне – обирати ті торгові марки, які нормально себе зарекомендували, хоча і в цьому випадку є ризик, – зауважив експерт.

Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень