Замах на «життя»: суп, торт, каміння — чим тільки не намагалися знищити «Мону Лізу»

«За здорову їжу» в Луврі орудують супом

Унікальний портрет Леонардо да Вінчі XVI століття — один із найвідоміших творів мистецтва у світі. Побачити цю славнозвісну картину можна у паризькому Луврі.

Нещодавно там активістки облили супом картину «Мона Ліза». На щастя, картина була прихована під куленепробивним склом, тому не постраждала. Про це повідомляє BBC.

Двоє протестувальниць вимагали права на здорову їжу, заявляючи, що «сільськогосподарська система хвора».

Зараз у Парижі проходять акції протесту фермерів. Вони вимагають від уряду посилити підтримку сільського господарства та обмежити імпорт сільськогосподарської продукції. 

Скільки разів Джоконду намагалися стерти з лиця землі?

  • Перший замах відбувся у 1956-му під час виставки, в музеї міста Монтобан на півдні Франції. Один із відвідувачів плеснув у картину сірчаною кислотою, він пошкодив нижню частину полотна.
  • Того ж року болівієць Уго Унгаза Віллегас кинув у неї каменем, відтоді на картині з'явилася ледь помітна мітка. З того часу картину накрили куленепробивним склом.
  • Японський турист кинув у картину у 1974 році кульку з фарбою. Від пошкодження картину врятувало саме захисне скло.
  • Після цього випадку «Мону Лізу» сховали ще глибше. Її помістили у спеціально виготовлений для неї ящик із куленепробивного скла, заповнений гелієм.
  • Втім, ненависники мистецтва не втомлювалися у спробах її знищити. У серпні 2009 року російська туристка кинула в «Мону Лізу» кухлем, але захисний екран її врятував.
  • У 2019 році на картину було встановлено прозоріше куленепробивне скло.
  • 2022 року в картину прилетів торт, тоді відвідувач закликав людей «подумати про планету».

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Олена Швидка

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень