Захмарним цінам на яйця лишилося недовго. Експерти пояснили, коли стабілізується ціна

Це сезонне явище, але загострює ситуацію війна

Ціни на яйця в Україні виросли так стрімко, що для багатьох цей продукт вже став не по кишені. Проти ціни влітку яйця подорожчали ледь не в 4 рази.

Втім, заступник міністра аграрної політики Тарас Висоцький впевнений, що так не триватиме довго, і що невдовзі ціни на яйця почнуть знижуватися.

Цього року ціни на яйця вже пройшли кілька етапів. На початку літа яйця продавали за цінами нижче собівартості, а згодом ціна зросла й до сьогоднішніх показників.

Ціни на яйця з весни змінювалися таким чином:

  • у травні-червні – за 16,5-17 грн.
  • у липні-серпні 25,5-26 грн.
  • у вересні ціна на яйця досягла довоєнної позначки в 30 грн, але на цьому не зупинилась.

З настанням жовтня, ціни на яйця змінюються щодня. В Мінагрополітики кажуть, що зараз вартість десятка яєць становить 43 гривні. Проте у магазинах десяток яєць коштує від 50 до 80 гривень.

За словами Тараса Висоцького, до такого стрімкого зростання вартості яєць призвели кілька чинників:

  • сезонність
  • скорочення виробництва через бойові дії в Україні. Деякі великі птахофабрики були змушені взагалі припинити свою діяльність
  • літнє падіння цін, що зробило виробництво яєць нерентабельним. Це призвело до того, що багато підприємств або відмовились від відтворення поголів'я, або скоротили кількість молодняку

У вересні відновився споживчий попит на яйця. Але у регіонах, де тривають активні бойові дії, відновити поголів'я курей не вдалося. На це потрібно щонайменше ще два-три місяці. Власне через брак продукції й підвищений попит, виросла ціна.

Однак уже незабаром кількість поголів'я зросте, ціни на яйця почнуть падати. Наприкінці жовтня початку листопада вони мають досягти довоєнного рівня, запевнив Тарас Висоцький.

Джерело: today.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень