Забороняли та садили за них у в'язницю: Чому в СРСР джинси були «ворогом народу»

В той час вони були дефіцитом

Зараз важко уявити людину, у якої в гардеробі немає джинсів, але в СРСР за звичайні штани могли вигнати з роботи й навіть посадити до в'язниці.

Громадяни Радянського Союзу познайомилися з дітищем Лівая Штрауса в 1957 році. Тоді й почалася своєрідна «джинсова лихоманка».

Звичайній людині було дуже важко дістати джинси. Тому за ними полювали, ними спекулювали, добували всіма правдами й неправдами.

Одягнув джинси - звільнений

В СРСР намагалися боротися та навіть забороняти джинси. За їх носіння могли навіть вигнати з Інституту або звільнити з роботи.

Перші джинси в Радянський Союз завезли з США і Європи й тоді з'явилися спекулянти. Ціни на них були захмарними - вартість однієї пари була як мінімум 200 рублів, що дорівнювало середній зарплаті радянського громадянина.

Джинси - «ворог народу»

Попри величезну вартість, джинси стали однією з найбажаніших покупок, особливо для молоді.

В результаті почалася справжня війна проти штанів. За спекулянтами полювали як на громадському, так і на державному рівні.

Приєдналася й пропаганда: джинси висміювали в карикатурах, а спійманих на гарячому спекулянтів могло чекати покарання аж до 15 років в'язниці.

Попит породив підробки

У 70-х роках СРСР наповнили підроблені джинси, які поступалися за якістю оригіналу. Тоді почали з'являтися і радянські джинси, але вони не змогли скласти конкуренцію Lee, Levi's або Wrangler.

Кінець «джинсової лихоманки» настав тільки в 90-х роках, коли вони перестали бути дефіцитом.

Джерело: Главред 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень