Вилучатимуть авто? Відомо, як каратимуть ухилянтів за новими правилами мобілізації

Пояснення юристки

Відповідно до закону про мобілізацію ухилянтів можуть обмежити в праві керування автомобілем, проте конфіскувати транспорт не мають права.

Про це для ТСН розповіла юристка ГО «Правозахисна група »Січ" Олена Ресенчук.

Новий законопроєкт «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» доповнили ст. 27, що визначає: на час мобілізації в країні запроваджено новий захід впливу відносно громадян, а саме тимчасове обмеження у праві керування транспортним засобом (у судовому порядку).

В документі йдеться, про те, що у разі порушення громадянином правил військового обліку та законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію керівник ТЦК та СП звертається до органів поліції щодо здійснення останніми адмінзатримання правопорушника та доставлення його до ТЦК, - наголошує експертка. 

За умов, коли поліція наголошує на неможливості затримання і доставлення військовозобов’язаного до ТЦК, керівник ТЦК протягом наступних 5 днів надсилає громадянину вимогу про виконання обов'язку – може надіслати рекомендованим листом.

Після чого у чоловіка буде 10 днів, щоб добровільно прийти та виконати відповідні вимоги. У разі невиконання ТЦК має звернутися до суду.

... у разі їх невиконання ТЦК звертається до суду з позовом про тимчасове обмеження такого громадянина у праві керування транспортним засобом під час мобілізації – на строк до виконання або відкликання такої вимоги, - вказує юристка.

Крім того, експертка наголошує, що Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» вніс певні корективи до Кодексу адміністративного судочинства – його доповнили ст. 283-2, яка відповідає за особливості провадження у подібних справах. Ця стаття визначає, що позов до суду подається протягом 30 днів з дня виникнення підстав.

- Своєю чергою, момент виникнення такої підстави є наступний день після спливу 10-и денного терміну, коли така особа була повідомлена про відповідну вимогу, – нагадує Ресенчук.

Далі суд розглядає позов у письмовому провадженні протягом 30 днів з дня відкриття провадження у справі, а за ініціативою суду чи клопотанням сторони — з проведенням судового засідання.

Проте юристка вважає, що подібні ситуації не будуть масовими, адже право звернутися до суду у ТЦК виникає після отримання від поштового оператора будь-якої відмітки на поштовому відправленні – про отримання чи відмову від отримання.

... той факт, що існує досить обмежений строк, встановлений для ТЦК та СП щодо звернення до суду, та враховуючи велику навантаженість на ці органи, не виключається ймовірність того, що нововведений захід впливу відносно громадян – тимчасове обмеження у праві керування транспортним засобом у судовому порядку – не набуде масового характеру, – прокоментувала правознавиця.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

У Рівному знайшли посвідчення військового

На вулиці Шевченка у Рівному знайшли посвідчення військового. Документ виданий на ім'я Татаріна Бориса Петровича. За детальнішою інформацією варто звертатися за номером - 096 795 83 31

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

Більше оголошень