За життя без прописки передбачені штрафи. А що робити, якщо немає де прописатись?

Механізм дії цієї норми Закону роз’яснив відомий рівненський адвокат Валентин Дупак

Тимчасова або постійна реєстрація за місцем проживання є обов’язковою вимогою для абсолютно всіх громадян України. Тим, хто ігнорує це правило, загрожує штраф. Йдеться про 1-3 прожиткових мінімуми, що становить 17-51 грн, та все ж – це порушення Закону.

Такі норми передбачені ст. 197 Кодексу України про адмінправопорушення, пояснює відомий рівненський адвокат Валентин Дупак. І, каже, правильніше це називати «реєстрацією місця проживання», бо прописка як така була скасована в Україні ще у 2003 році. 

Реєструються громадяни, між іншим, у ЦНАПі.

Днями до нашої редакції звернувся рівнянин – «учорашній студент» Олексій. Каже, коли йому виповнилося 25 років і настав час змінювати паспорт, виявилося, що прописки у Рівному в нього вже давно немає – суто випадково з’ясувалося, що з гуртожитку його виписали вже давним-давно.

Та найголовніше – він до цього моменту взагалі-то про це навіть не підозрював.

Тепер чоловік думає, де йому прописатися, бо сам він – немісцевий.

Рішення насправді дуже просте, наголошує Валентин Дупак. Саме для таких випадків в Україні створили так звані «місця соціальної реєстрації».

– У Рівному це заклад на вул. Жоліо-Кюрі, 21. Там можуть зареєструватися усі громадяни (тобто не тільки ті, кого ми звикли називати бездомними – ред.).

 

Але що цікаво: якщо людину мають повідомляти про зняття з місця реєстрації, бо треба її особиста присутність, і зробити це без неї можна тільки через суд. Можливо, у випадку з гуртожитками дещо інша ситуація і вони керуються тим, що людина там вже не навчається чи відрахована з навчального закладу.

Щодо оплати штрафу і того, скільки разів держава може нарахувати його одній і тій же людині, адвокат відповів так:

– Громадянин платить штраф один раз – у момент реєстрації. Наприклад, коли людина реєструється через 2-3 роки після зняття з минулого місця, тоді реєстратор на цьому її і ловить.

 

Які документи треба для реєстрації місця проживання в Україні?

Щоб оформити реєстрацію, необхідно зібрати наступний пакет документів:

  • Паспорт громадянина України. Якщо цей документ відсутній, треба пред’явити дозвіл на тимчасове проживання або посвідчення біженця. Якщо прописка оформляється для дитини, якій немає 16 років, в цьому випадку доведеться також надати свідоцтво про її народження.
  • Ідентифікаційний код платника податків.
  • Квитанція про оплату арбітражного збору.
  • Документ, який є підтвердженням того, що людина має право на проживання у цьому приміщенні. Це може бути, наприклад, право власності. Якщо такі документи відсутні, прописатися людина може тільки за згодою власника житла.
  • Якщо людина підлягає взяттю на військовий облік, то в цьому випадку доведеться пред’явити військовий квиток або документ, який тимчасово його замінює.

А про те, як зареєструватися у Рівненському обласному Центрі з надання соціальних послуг ми розповімо у наступній тематичній статті.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень