З Європи до України докотився абсолютно новий вид шахрайства

Скориставшись QR-кодом, можна поплатитися доступом до власних соцмереж або й лишитися без грошей

Наразі в Україні з’явився новий вид шахрайства. Поки він не дуже поширений, на відміну від європейських країн, де набув особливої популярності з моменту впровадження карантину, — пише OBOZREVATEL.

Шахраї використовують QR-коди, щоб заразити телефони жертв вірусом. Таким чином зловмисники отримують доступ до соціальних мереж жертви або навіть до банківського застосунку.

Як працює нова схема

До мене буквально тиждень тому зверталися з кіберполіції щодо консультацій про такий вид шахрайства. Через карантин у більшості кафе і ресторанів використовують QR-код замість традиційного меню, це може призвести до зростання випадків шахрайства, – передбачає заступниця директора ЄМА* Олеся Данильченко.

Водночас схема обману нічим не відрізняється від вже добре відомих, коли українцям пропонують перейти за шкідливими посиланнями або завантажити спеціальний додаток. Ось тільки якщо раніше потрібно було зацікавити й умовити перейти за посиланням, то зараз достатньо всього лише перейти за QR-кодом.

Експертка з кібербезпеки Маргарита Січкар розповіла, як працює така схема:

  • шахраї залишають папірці з QR-кодами на стовпах, у кафе і ресторанах (щоб відвідувачі подумали, що це меню).
  • користувач переходить за посиланням і відразу потрапляє або на шкідливий сайт, який пропонує завантажити вірус, або відразу на сторінку із завантаженням додатка;
  • погодившись відкрити або завантажити програму, телефон заражається вірусом, який може блокувати різні додатки, викрадати всі збережені паролі.


Мета завжди однакова – отримати доступ до засобів, зламати пошту, банківський додаток, зняти кошти з карти. Тут немає нічого нового. Все починалося з того, що такі посилання просто надсилали в повідомленнях у соцмережах. Потім, коли повідомлення перестали відкривати, почали зламувати сторінки й відправляти списку контактів і друзів те ж посилання.

 

Зараз, коли й українці стали обережнішими користувачами, і соціальні мережі вдосконалили механізм верифікації та оперативно реагують на скарги, шахраї користуються QR-кодами, – розповідає OBOZREVATEL Маргарита Січкар.

Як уберегти себе?

  •  зчитувати QR код тільки у тому разі, якщо ви знаєте, хто його розмістив;
  •  перевіряти перед зчитуванням, чи не наклеїли на QR код нову наклейку;
  •  не завантажувати файли з будь-яких сайтів за кодом.

[media=201288] 

Якщо ви використовуєте код у кафе і ресторанах, переконайтеся, що це код, який залишили саме співробітники ресторану. Зчитувати коди зі стовпів, у транспорті тощо не можна у жодному разі, — радять експерти.
 

* - Асоціація ЄМА працює для того, щоб зробити використання безготівкових платіжних інструментів та технологій при розрахунках і кредитуванні в Україні невіддільним елементом фінансової культури, таким же зручним та звичним, як в країнах G-7 і ЄС. Разом з регуляторами ринку ЄМА формує законодавчу і нормативну основу, а також національну програму платежів, що забезпечує можливість банкам і компаніям розвивати безпечну інфраструктуру випуску та обслуговування платіжних інструментів.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень