З якого віку можна займатися сексом в Україні? Роз'яснення адвоката

Це потрібно знати

З 2018 по 2019 рік Кримінальний кодекс України активно штурмували законодавці в плані змін у частині злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості. І оскільки про «розписки на секс» всі вже пожартували, то сьогодні зупинимося на віці.

Чи знали ви, що на момент дії трагедії Джульєтта «немає ще чотирнадцяти років», при цьому мати згадує, що вона її «і раніше народила», тобто - в 12. До речі, саме цей вік вважався в чотирнадцятому столітті «віком світанку літ». Вік Ромео ніде точно не вказаний, але десь приблизно 16-17.

А чи знали ви, що у кримінальному праві існує такий термін як «вік сексуальної згоди»?

Вік сексуальної згоди — це вік, починаючи з якого особа вважається спроможною дати інформовану згоду на сексуальні відносини з іншою особою. Здебільшого дорослий несе відповідальність, якщо він вступає у статеві відносини з особою, яка є молодшою цього віку. У деяких країнах таку відповідальність несуть також обидва партнери, якщо вони не досягли віку згоди, але вступили у статеві зв'язки.

У більшості країн світу вік сексуальної згоди варіюється між 14 та 18 роками. Хоча у таких країнах, як Катар, Оман та Саудівська Аравія, обмеження не встановлені. Найменше з обмежень — 9 років у Ємені, 12 років (Зімбабве, Мексика, Філіппіни), найбільше — 22 роки (Нігер, Мадагаскар, Чад).

‼Вік сексуальної згоди в Україні — 16 років.

Раніше стаття 155 КК України забороняла секс з особами, які не досягли статевої зрілості. Та між цими поняттями є певна різниця.

Стан статевої зрілості - це готовність організму до репродуктивних функцій.

І, звичайно ж, статеве дозрівання може настати набагато раніше ніж людина зможе усвідомлено погоджуватися на статевий акт. Хоча ці поняття логічно пов'язані, статева зрілість не єдине, що має визначати вік сексуальної згоди, адже, крім фізичної готовності організму до розмноження, повинні враховуватися ще психологічна складова - усвідомлення ситуації і її наслідків, і соціальна складова - вплив норми на людське суспільство в цілому. Також варто відзначити, що для кожної людини етап статевої зрілості індивідуальний.

Через енну кількість років закон про кримінальну відповідальність змінився і в ст. 155 КК криміналізований статевий зв'язок з особами які не досягли 16 років за добровільною згодою. Також законодавець навмисно виділив і спеціального суб'єкта злочину, а саме: особа, яка досягла повноліття, це означає, що секс між неповнолітніми особами НЕ карається.

До речі, трішки статистики.

Про те, що у нього уже був секс, сказав майже кожен п’ятий український підліток (від 3,7% серед 13-річних до 34,2% серед 17-річних).

З тих, хто уже мав перший секс, у 66,8% він стався після 15 років.

Останнім часом середній вік підлітків, які вступають у статеві стосунки, залишається без змін. Такими є результати дослідження 10-17-річних українців, оприлюднені дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ).

Адвокат Дупак Валентин Германович

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень