Про ставлення до медицини: рівненський лікар порівняв українців з песиком, якому не дуже коле

Лікар Рівненської обласної дитячої лікарні Павло Сільковський порушив проблему "безкоштовної" медицини в Україні та США

Зробив це у соцмережі Фейсбук. 

За словами Павла Сільковського, нинішня "безкоштовна" медицина в Україні не дуже й дорога, якщо порівнювати з іншими, більш розвиненими країнами. Бо пересічний американець, наприклад, якщо у нього немає медичної страховки, набагато більше боїться захворіти і потрапити в лікарню, ніж українець, хоча його доходи значно більші.

Після стаціонарного лікування простий американець без страховки збідніє значно більше, ніж простий українець. Бути без медичної страховки в Америці може лише багатий або легковажний. Страховка допомагає спокійніше жити і дешево лікуватися.

А ось українець, пише Павло Сільсковський, боїться розбити авто набагато більше, ніж пересічний американець. Бо після його ремонту збідніє набагато більше, ніж простий американець. Тому бути без автостраховки в Україні може лише багатий або легковажний. Страховка, пояснює лікар, допомагає спокійніше їздити і менше платити у разі ДТП. Навіть в Україні.

Щоб пояснити, чому українці не говорять гучно про проблеми медицини, Павло Сільковський навів таку повчальну історію:  

Один чоловік прогулювався парком і побачив песика, який сидів на траві і скавучав. Поряд на лавочці сиділа його пані і спокійно милувалася природою. Жалібний голос песика її не бентежив. 
- Чому плаче ваш песик? - запитав чоловік у пані.
- Як чому? Бо там, де він сидить, із землі виступає щось гостре і його коле.
- Але чому він тоді не пересяде на інше місце? - не вгамовувався перехожий.
- Справа в тому, що його коле так сильно, що він не може сидіти спокійно і скавучить. Але разом з тим, його коле не настільки сильно, щоб піднятися і знайти інше, більш комфортне, місце.

І зробив висновок, що, очевидно, ситуація у медицині "коле" українців настільки, що вони шумлять. Але ще не настільки, щоб зрозуміти, що "безкоштовна" радянська медицина існує лише у спогадах, як і колишній Радянський Союз. Павло Сільковський зауважив, що нинішня ситуація цілком задовольняє українських панів, які спокійно відпочивають на своїх прибудинкових гойдалках, плануючи все нові безконтрольні освоєння бюджетних коштів. Але вихід, на його думку, такий:

...в умовах ринкової економіки життєздатною і конкурентною може бути страхова медицина, противників якої ще так багато серед потенційних пацієнтів. Значить, ще не дуже коле.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень