З хворої голови на здорову? Фірташ почав шантажувати рівнян

Зупинкою очисних споруд

Мільйонні борги за газ спричинили зупинку одного з найбільших підприємств області - «Рівнеазот», що належить групі компаній «Group DF» одіозного олігарха Дмитра Фірташа.

Після кількох тижнів простою керівництво хімічного підприємства нарешті заговорило. І почало з ультиматумів та шантажу. Цього разу, за словами керівництва підприємства, причиною зупинки виробництва стало небажання високопосадовців списати борги за газ в рахунок держпідприємств, які не розрахувалися із виробником добрив, і те, що не дозволяють банкам дати «Рівнеазоту» кредит. А без газу хімічний гігант працювати не може.

До слова, хімічне підприємство зупиняється вже не вперше. Причини тому були кожного разу різні, однак завжди були пов’язані із газом. Коли не вдавалося домовитися, керівництво підприємства залякувало рівнян різного роду страшилками на кшталт «не буде чим наповнювати бюджет області», «тисячі працівників залишаться без роботи», або «повна зупинка підприємства загрожує екологічною катастрофою».

Цього разу адміністрація хімічного підприємства пішла ще далі і почала шантажувати «Рівнеоблводоканал», а разом із ним майже сотню тисяч абонентів комунального підприємства від’єднанням від очисних споруд.

Однією з причин такого кардинального кроку називають старі борги за очистку стоків.  Насправді ж, це не більше ніж політична спекуляція та намагання адміністрації та власників підприємства  вирішити власні проблеми чужими руками. Власники хімічного гіганту добре розуміють, що відключення Рівного від очисних споруд призведе до комунального колапсу, адже місто не має власних очисних і змушене перекачувати майже 70% своїх стоків для очистки на «Рівнеазот».

Тому, не приховуючи, спекулюють на цьому, що чітко прослідковується в коментарях директора хімічного підприємства Михайла Заблуди:

Загальна сума боргу держави нам 360 млн. кубів газу і 400 млн. доларів. Наш борг, з урахуванням «Трансгазу», НАК «Нафтогазу», зі всіма витратами – близько 40 млн. доларів. Зараз вирішується питання, дадуть чи не дадуть нам кредит. Якщо дадуть, то ми запустимо виробництво і будемо працювати, а наша компанія буде займатися з управлінськими органами, аби вирішити ситуацію, що склалася. В протилежному випадку слід очікувати повну зупинку і консервацію «Рівнеазоту». Разом із заводом стануть і очисні споруди, що загрожує місту екологічною катастрофою.

Після цього пан Заблуда додає, що очисні можуть працювати в автономному режимі, але для цього місто має виконати ряд вимог «Рівнеазоту». Зокрема, забезпечити підприємство електрикою і газом, а облводоканал - розрахуватися із боргами за очистку стоків, які на сьогодні складають майже 12 млн. гривень. При цьому він жодним словом не обмовився про те, що підприємство за останні роки вже погасило левову частку заборгованості за очистку стоків - майже 45 мільйонів.

Для чого «Рівнеазоту» потрібен газ, яким пан Заблуда попросив місто забезпечити очолюване ним підприємство нібито для очистки стоків, можна лише припускати. Скрізь в світі використовують три види очистки стоків: хімічну, біологічну та механічну. Жоден із них за допомогою газу не проводиться.

Попри це, на своєму екстреному засіданні комісія із надзвичайних ситуацій вирішила звернутися до газопостачальників із проханням забезпечити аварійну подачу газу «Рівнеазоту» для роботи очисних. А ще, ухвалює звернення до водоканалу з проханням розрахуватися за весь борг. На водопостачальному підприємстві тільки розводять руками.

Ще зовсім недавно в інтерв’ю обласному виданню «Рівне вечірнє» директор облводоканалу Андрій Карауш заявляв про «Рівнеазот» як про надійного партнера, який ще жодного разу не порушив господарські відносини, які вже роками існують між двома підприємствами. За цей час не було ні зупинок, ні попереджень про відмову очищати стоки.

А тут такі заяви…

Віддати одразу майже 12 мільйонів гривень боргу фактично означає зупинити роботу «Рівнеоблводоканалу». І на «Рівнеазоті» це добре знають.

Всі поточні проплати робимо вчасно. Більше того, поступово виплачуємо і заборгованість. Планували погасити її за рахунок відшкодування різниці у тарифах до 1 червня цього року, про що було попередньо обговорено із керівництвом хімічного підприємства. Тепер у них ситуацію переграли.

 

Крім того, як розрахунок за очистку стоків ми пропонували їм субсидії, які перераховує нам держава за рівнян. Не захотіли. Мовляв, у них немає можливості прийняти такі розрахунки. Виходить якесь зачароване коло. Субсидіями, які на сьогодні складають більше 60% оплати рівнянами за надані їм водоканалом послуги, ми можемо розрахуватися лише за електроенергію. Погасити весь борг одразу і вже, який збирався роками, підприємство не в змозі, 

- говорить директор «Рівнеоблводоканалу» Андрій Карауш.

– Ми не можемо поставити інтереси «Рівнеазоту» вище за добробут рівнян. Тому, будемо шукати конструктивні шляхи вирішення цієї проблеми, які задовольнять усі сторони. Чи буде знайдено спільне рішення і коли саме, наразі невідомо.

 

Однак вже можна говорити про те, що ситуація із вирішенням боргової проблеми найближчим часом може ускладнити рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. У них на розгляді лежать документи від «Рівнеазоту» із проханням підвищити вартість очищення стічних вод аж на 36%. Чому саме в Нацкомісії?

Виявляється «Рівнеазот» теж є ліцензіатом НКРЕКП в частині очистки стоків. А це є ще одним підтвердженням того, що всі заяви керівництва «Рівнеазоту» про можливе відключення очисних, не більше ніж спекуляція та залякування, оскільки згідно ліцензійних умов вони зобов’язані забезпечити цілодобове та безперебійне очищення стоків.

Цікаво, що Рівне не єдине місто в Україні, яке немає власних очисних і переганяє стоки на очистку до хімічних підприємств. Подібна ситуація в Черкасах і в Сєверодонецьку. Ці «азоти», до речі, теж належать до групи компаній «Group DF» Дмитра Фірташа. І вони теж, вже кілька тижнів простоюють з тієї ж причини, що і «Рівнеазот».

Черкаський та сєверодонецький водоканали, як і рівненський також мають борги за очистку стоків, однак жоден із керівників цих хімічних підприємств навіть не заїкнувся про можливе відключення міст від очисних споруд. Більше того, за словами директора КП «Черкасиводоканал» Сергія Овчаренка, у них зараз ставиться питання про можливу передачу очисних споруд, які «Черкасиазот» орендує у держави, на баланс міста.

Влад Ісаєв

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень