«Без перевтоми, з перервами не в школі, курсами велоїзди»: українка про школу Бельгії (ФОТО)

Жінка влаштувалася там працювати

Киянка Лариса Левченко працювала педагогом у столичній гімназії. Однак через війну виїхала до Бельгії. Там влаштувалася на роботу у школу. Вона поділилася враженнями від того, як там організований освітній процес. 

Шкільна освіта у Бельгії - 12-річна. Йдуть до школи з 6 років. Початкова школа триває до 6 класу включно. І навчають у початкових класах письму, читанню, математиці, історії, біології (будові тіла людини), географії тощо.

 

Після 6 класу, тобто у 12 років, діти можуть обрати школу з професійним спрямуванням.

Без пропусків, домашніх завдань та оцінок

Домашніх завдань та оцінок у школі немає. Двічі на рік вчителі віддають учням табелі, де зазначений рівень успішності (достатній, середній чи високий).

Цими рівнями оцінюють кожну з компетентностей та якостей дитини. Наприклад, там вказано з якими завданнями вона справлялася найшвидше, що давалося важче тощо.

 

Також до кожного табеля додають коротку характеристику, у якій підкреслені всі гарні навички дитини для подальшого заохочення в навчанні. Акцент – на сильних якостях учнів.

Тут досить суворо ставлять до пропусків без поважних причин. Навіть якщо дитина пропустила один день, то обов’язково має принести записку з поясненням батьків. Якщо ж без поважних причин пропусків назбирається багато, то дитину навіть можуть не перевести до наступного класу.

Навчають на практиці. Можна малювати по партах

Упродовж занять вчителі постійно змінюють вид діяльності учнів. Діти не сидять за партами весь урок, а можуть ходити по класу, пересувати парти тощо.

У школі, як і в дошкільних класах, вчителі часто ділять учнів на групи.

Наприклад, вчителька прочитала текст і кожна група має виконати до нього різні завдання: зробити тести, прочитати вголос слова, вирізати фігурки тощо.

Велику увагу тут приділяють практичному навчанню. На початку уроку вчителі не одразу читають якесь теоретичне правило, а організовують роботу так, щоб упродовж уроку учні самі його помітили та засвоїли.

Наприклад, коли діти вивчали різні фігури, то спочатку вчителі роздавали їм дидактичні матеріали, з яких учні вирізали фігури, потім складали їх у кошики за різними критеріями (наприклад, ті, що котяться і ні).

 

А ще діти можуть малювати маркерами одразу на партах (звісно, усе це потім можна стерти спеціальною губкою).

 

У школі не перевтомлюються

Школярі навчаються з 8:30 до 15:30. Стільки ж часу перебувають у садочку й дошкільнята. Уроки тривають приблизно по півтори години.

Є дві короткі перерви на перекус і одна велика (півтори години) - на обід та прогулянку.

Середа в Бельгії – скорочений день, тож учні вчаться лише до 12:30.

Таке правило встановлено на загальнодержавному рівні.

 

Оскільки середа є серединою тижня, то тут вважають, що учням тоді потрібно трохи відпочити, щоби набратися сил на ще два дні в школі.

За словами Лариси Левченко, завдяки такому скороченому навчанню по середах діти до кінця тижня майже не втомлюються і навчаються із задоволенням.

На перерву - не з класу, а зі школи

Під час перерв учням заборонено залишатися в приміщенні школи. Усі мають виходити на прогулянку на свіже повітря, незалежно від погоди на вулиці.

Для цього на шкільному подвір’ї обладнано багато місць для активностей: тенісні корти, футбольне поле, боксерська груша, тренажери та велосипеди (майже кожен учень має свій велосипед).

 

Коли ж погода погана, то на вулиці є спеціальне накриття, яке захищає від дощу.

Під час перерв вчителі не стежать за учнями, адже це час і для відпочинку педагогів також.

Наглядають за дітьми під час перерв, дозвілля, відвідин груп подовженого дня  окремі вихователі, яких скеровує до шкіл спеціальна державна служба, яка надає послуги по догляду за дітьми (ISBW). 

Також ці працівники наглядають за дітьми під час канікул – якщо батьки через роботу не можуть проводити з дітьми якийсь час, тоді в школі організовують окремі групи учнів, які можуть відвідувати заклад освіти під час канікул.

Без телефонів, підручників, але з планшетами

Замість підручників вчителі до кожного уроку роблять окремі роздруківки із вправами, розмальовками, тестами, схемами тощо. Також у кожному класі є багато роздаткових матеріалів на різні теми, деякі з них навіть відповідають сезону.

Наприклад, вчать склад числа і складають його з іграшкових полуниць.

Деякі вправи діти виконують на планшетах, які надає школа (по 3–4 планшети на клас). Це звучить трохи парадоксально, адже, з одного боку, дітям забороняють користуватися телефонами в школі. З іншого – багато вправ під час навчання вони виконують на планшетах, а також використовують інтерактивні дошки та навушники.

Є уроки моралі, ПДР і куховарства

Уроки моралі схожі на українські уроки етики. На них виховують у дітях чуйність, співчуття та толерантність. За словами Лариси Левченко, місцеві школярі мають високий рівень емпатії.

Вони завжди допоможуть, коли хтось потрапив у неприємну ситуацію.

 

Коли хтось впав чи спіткнувся, вони допоможуть встати й ще кілька разів перепитають, чи все гаразд, чи потрібна якась підтримка тощо.

 

Оскільки в Бельгії розвинена велосипедна індустрія, то діти з початкової школи проходять курс, де знайомляться з базовими правилами дорожнього руху. Також у них є практичні заняття з їзди на велосипеді. Їх викладає вчитель фізкультури.

Під час одного з таких занять учні в супроводі кількох вчителів можуть виїжджати на дорогу і, наприклад, тренувати правила проїзду перехресть.

 

Тоді учні вдягають захисні шоломи та світловідбивні жилети. Водії під час таких занять їздять досить обережно та повільно.

 

Щотижня учнів школи вчать готувати страви. У школі для цього є спеціально обладнана кухня.

По четвергах заборонені солодощі

Великої кухні для приготування їжі в школі немає, страви привозить кейтеринг (це бізнес з надання послуг харчування на виїзді) .

Щомісяця змінюється меню, у якому батьки можуть обирати комплексний набір (перша страва, основна страва, десерт) чи окремо кожну страву.

Також батьки можуть обрати самостійне харчування, коли діти приносять ланч-бокси з дому.

Кожен четвер у школі є фруктовим днем. Тоді ж заборонені будь-які солодощі.

 

Спілкування батьків з учителями - лише в робочий час

Вчителі всі питання щодо дітей та навчання вирішують лише в робочий час. І це норма, адже всі з повагою ставляться до чужої праці.

Батьки не втручаються в режим та розпорядок школи й дають змогу вчителям виконувати свої обов’язки, не відволікаючись на зайві речі.

Тут немає груп у Viber, де вчителі на зв’язку 24/7.

 

Натомість є чат, де лише вчитель може писати важливі повідомлення (екскурсії, батьківські збори) або ж надсилати фото дітей із якихось подій у школі.

Батьки ж можуть поспілкуватися з вчителями, коли ті наприкінці дня віддають їм дітей біля порогу школи, але це буває дуже рідко.

Загалом усі запитання щодо школи й навчання дітей з’ясовують на батьківських зборах, які проводять перед кожними канікулами, чотири рази на рік.

Тоді впродовж тижня вчитель розписує графік на кожен день і кожному з батьків призначає індивідуальну зустріч по 10 хвилин.

Джерело: nus.org.ua

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень