Вступ до ВНЗ: як забезпечити успішну підготовку та вступити на бажаний факультет

Підготовка до НМТ та документи для вступу

Для випускників шкіл вступна кампанія розпочинається 1 липня з реєстрації кабінету вступника. Для цього вже необхідно мати документ про повну загальну середню освіту та сертифікат НМТ. Через кабінет вступника буде відбуватись подання заяв на вступ до ВНЗ.

Національний Мультипредметний Тест - це іспит, який здають випускники замість ЗНО. Такі зміни пов’язані з воєнним станом. НМТ складається з двох обов’язкових предметів та одного на вибір (історія України, іноземна мова, фізика, біологія або хімія). НМТ розроблений за програмою ЗНО, але має меншу кількість завдань і серед них немає тих, які потребують розгорнутої відповіді.

Підготовлено за підтримки онлайн-школи BukiSchool: https://bukischool.com.ua/pidhotovka-do-zno-2023

Як готуватись до НМТ

Основна сесія НМТ розпочнеться з 5 червня, тож часу для підготовки залишилось небагато. Насамперед відкрийте програму ЗНО з предметів, які ви здаєте, і орієнтуючись на неї, створіть план підготовки. Обов’язково готуйтесь систематично.

Рекомендації для підготовки до НМТ:

  • Українська мова. Знайдіть цікаві відеокурси, наприклад від iLearn чи EdEra, зараз таких дуже багато. Обов’язково проходьте тести для закріплення своїх знань та повторюйте вивчене.
  • Математика. Пройдіть демонстраційний тест та варіанти НМТ минулого року, щоб визначити свої слабкі місця. Розв’язуйте якомога більше тестів. Для запам’ятовування графіків, властивостей геометричних фігур та формул, яких не буде в підказках НМТ, візуалізуйте інформацію.
  • Історія України. Проявіть креативність при вивченні дуже важких тем. Наприклад, можна використовувати картки, особливо для вивчення персоналій і пам’яток. 
  • Іноземна мова. Для підготовки необхідно проходити тести минулих років, обов’язково звертати увагу на незнайомі слова, ідіоми та граматичні словосполучення. Не забувайте практикуватись у граматиці, адже це найважче.

Курси чи репетитори?

Найпоширеніші способи підготовки до НМТ це: на курсах, із репетитором або самостійно. Усі вони мають як плюси, так і мінуси. Коли обираєте  свій метод для підготовки, важливо врахувати наскільки він біде комфортним для вас, бо від цього залежить його ефективність. 

  • Курси, які пропонують ВНЗ. Деякі ВНЗ, щоб зацікавити абітурієнтів, проводять курси з підготовки до ЗНО. Найчастіше це безплатні  онлайн-курси (наприклад, курси від ЛНТУ). Проте іноді це можуть бути звичайні відеоуроки, наприклад, такі є на YouTube від НЮУ імені Ярослава Мудрого. Онлайн-курси від ВНЗ - дуже зручний варіант, оскільки: безплатні, зазвичай мають зручний графік, у слухачів є можливість ставити свої питання.
  • Підготовка з репетитором. Цей варіант не всім по кишені, і в цьому його головний мінус. Проте з гарним репетитором підготовка більш дієва, оскільки вам пропонується індивідуальне навчання. Тобто завжди наявні пояснення та детальні обговорення незрозумілих тем і матеріал буде подаватись в тій формі, яка більш засвоюється учнем. 
  • Самостійна підготовка. Цей спосіб потребує неабияких навичок самоорганізації. Окрім того, самостійно вчити щось досить важко, бо при виникненні незрозумілих питань, треба докласти зусиль, щоб досконало розібрати їх. Завдяки новітнім технологіям та самоорганізації цілком можна забезпечити собі якісну підготовку.

Як обрати спеціальність та ВНЗ?

При виборі спеціальності необхідно враховувати свої інтереси, можливості та бажання. Якщо вам дуже важко, не потрібно панікувати. Пам’ятайте, спеціальність - не президент Білорусі, її завжди можна змінити. 

Якщо вам складно обрати конкретну спеціальність, можете почати з вибору факультету. Визначте, яка сфера вам найбільше близька, та оберіть її. Можна орієнтуватись по предметах, які в школі вам подобались найбільше:

  • Юридичний факультет, якщо подобалось правознавство.
  • Факультети природничих наук, якщо подобались природничі науки.
  • Медичний факультет, якщо подобалась біологія, хімія та є бажання лікувати людей.
  • Комп’ютерні науки та IT,  якщо добре розумієтесь в техніці та були “комп’ютерним генієм” на інформатиці.
  • Механіко-математичний факультет, якщо подобалась математика та фізика.
  • Економічний факультет, якщо подобалось правознавство і математика.
  • Філологічний факультет, якщо подобались мови та література.
  • Факультет культури та мистецтв, якщо ви творча людина.

Коли обираєте ЗВО, зверніть увагу на наявність інцидентів та  корумпованість. Також обов’язково роздивіться партнерів університету та його освітні програми. Знайдіть виш в соцмережах та оцініть його діяльність. Якщо не певні у своєму результаті НМТ, є фактори які покращать ваш конкурсний бал, наприклад, регіональний коефіцієнт. Він надається тим, хто вступає до ВНЗ у своєму регіоні.

Документи до ВНЗ

З 19 липня до 18:00 31 липня в кабінеті вступника буде проводитись подання електронних заяв на участь в конкурсному відборі. При заповненні заяв обов’язково потрібно вказати свої особисті дані, вибрати необхідний ВНЗ, розставити пріоритетність та вказати результати НМТ. На бюджет можна подавати до 5 заяв, загалом до 20. Нижче наведені фото з минулих років. В цьому році можливі деякі зміни, але якщо вони будуть -  не змінять головного. 

  • Дані документів, які надають спеціальні умови вступу.

Висновки

До вступної кампанії необхідно підготуватись, бо абітурієнти часто стикаються з багатьма складнощами. Важливо також робити усі “бюрократичні справи” вчасно, а не відкладати на потім. Про університет ви маєте знати, якомога більше на момент вступу, бо кожен ЗВО може мати якісь певні особливості вступної кампанії.

на правах реклами

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень