Юридичний казус: у яких випадках чоловіків до 25 років можуть мобілізувати?

Пояснюють юристи

Триває загальна мобілізація в Україні, і хоча загалом граничний вік призову становить 25 років, але у деяких випадках мобілізувати можуть і молодших.

Як пояснила «Громадському» адвокатка Наталя Коровіна, немає закону, який чітко забороняє мобілізовувати чоловіків віком до 25 років.

- Там не написано «оголосити призов чоловіків віком від 25 років», тобто не зазначено вік. Просто йдеться про мобілізацію певної категорії громадян, - наголошує вона.

Військовозобов'язані чоловіки віком від 18 років мають різні статуси: "допризовники«, »призовники«, »військовозобов'язані«, »резервісти« і »військовослужбовці".

Тому виникає юридичний казус: якщо чоловік до 25 років має статус «військовозобов'язаного» - його можна призвати, незалежно від того, чи є йому 25 років.

Як пояснює адвокат Юрій Хорт, хоча до 25 років чоловіки зазвичай перебувають у статусі «призовників», однак якщо вони проходили військову службу чи навчання у військовому освітньому закладі, то їх можуть мобілізувати незалежно від віку.

Окремий випадок — військовозобовʼязані, яких раніше рішенням ВЛК визнавали «обмежено придатними». Призвати на строкову службу чоловіків з проблемами здоровʼя раніше не могли, тому їх ставили в запас і надавали статус «військовозобов'язаних».

- Тепер їх «ловлять» ТЦК та проводять по ВЛК, де визнають придатними, бо статус «обмежено придатний» скасували цього року — багато хто з молодих громадян про це не знає. Зрештою, їх мобілізують, - пояснює адвокат.

Юристи наголошують: у всіх чоловіків, які мали статус «обмежено придатних», мають бути тимчасові посвідчення, у яких і можна перевірити свій статус. Якщо там написано «військовозобов'язаний», вік ролі не відіграватиме — їх можуть мобілізувати.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень