Мобілізація в Україні: чи отримає відстрочку чоловік, якщо виховує трьох дітей, але не всіх рідних?

Пояснення юриста

Військовозобов'язані громадяни, які виховують трьох і більше неповнолітніх дітей, мають право на відстрочку від мобілізації. Частим випадком є ситуація, коли чоловіки утримують двох рідних дітей і ще дитину від попереднього шлюбу дружини, але чи дає це право на відстрочку?

Юрист Дмитро Франчук в коментарі для РБК-України розповів про те, чи може отримати чоловік відстрочку, якщо виховує трьох і більше дітей, але не для всіх є біологічним батьком.

- Ситуації, коли чоловік виховує не лише своїх біологічних дітей, а й дітей дружини від попередніх шлюбів, є досить поширеними.

 

Якщо чоловік фактично утримує дитину, незалежно від того, чи є він її біологічним батьком, він має право на відстрочку.

 

Головне - довести, що він бере участь у вихованні дитини, забезпечує її матеріально та створює умови для її проживання, - пояснює Франчук.

При цьому, якщо біологічний батько дитини сплачує аліменти, це не позбавляє чоловіка, який фактично утримує його дитину, права на відстрочку.

- Навіть якщо інший чоловік бере участь у фінансовому утриманні дитини, якщо ви також берете активну участь у її вихованні та утриманні, ви маєте право на відстрочку, - каже юрист

 

Як довести факт утримання дітей?

Щоб довести факт утримання трьох і більше дітей та отримати право на відстрочку, знадобляться такі документи:

  • свідоцтва про народження всіх дітей - ці документи підтвердять родинні зв’язки
  • свідоцтво про шлюб - підтвердить сімейний стан
  • документи, що підтверджують спільне проживання дітей - це можуть бути виписки з реєстру місця проживання, квитанції за комунальні послуги, фотографії тощо
  • документи, що підтверджують утримання дітей - якщо ви сплачуєте аліменти на дитину від попереднього шлюбу дружини, то доказом вашого утримання буде платіжне доручення або виписка з банківського рахунку
  • довідка з місця роботи або навчання про ваші доходи
  • висновок органів опіки та піклування - цей документ підтвердить, що ви фактично здійснюєте виховання та утримання дітей

Які аспекти треба врахувати?

Законодавча база - згідно з українським законодавством, зокрема статтею 17 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», відстрочка від призову надається чоловікам, які утримують трьох і більше дітей.

Доведення факту утримання дітей - офіційне опікунство або усиновлення. Найпростіший спосіб довести утримання - це бути офіційним опікуном або усиновлювачем дитини.

 

Якщо чоловік офіційно усиновив дитину від попереднього шлюбу дружини, він має відповідні документи, що підтверджують цей факт.

Довідка про склад сім'ї - можна отримати довідку про склад сім'ї у ЖЕКу, ОСББ або органах місцевого самоврядування, яка підтвердить спільне проживання з трьома і більше дітьми.

Інші докази для доведення факту утримання дітей:

  • довідки з місця навчання дітей (школа, дитячий садок), які можуть підтвердити спільне проживання з дітьми
  • документи про фінансову підтримку дітей (платіжні документи, банківські виписки)
  • Як отримати відстрочку у такому випадку

Щоб отримати відстрочку, чоловіку потрібно:

  • зібрати всі необхідні документи, що підтверджують факт утримання та спільного проживання з дітьми
  • подати заяву до військкомату разом з усіма доказами
  • у разі відмови - звернутися до юриста для підготовки апеляції або інших правових дій

- Рекомендую звернутися до місцевого військового комісаріату або юриста для отримання більш детальної інформації та консультації щодо вашої конкретної ситуації, - радить Франчук.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень