Мобілізація осіб з інвалідністю з 1 серпня: кого можуть призвати на військову службу?

Назвали можливі випадки

Новий закон про мобілізацію в Україні, який набув чинності з 18 травня 2024 року, не передбачає призов на військову службу чоловіків з інвалідністю, незалежно від групи.

Тобто, мобілізація інвалідів за новим законом (сюди входить і мобілізація інвалідів 3 групи, і мобілізація інвалідів 2 групи) залишається добровільною.

 

Єдина умова: групу інвалідності має бути підтверджено висновком ВЛК - лише в цьому разі буде можлива відстрочка від мобілізації.

Водночас норма закону диктує, що чоловіки з інвалідністю II й III групи, які були встановлені після 24 лютого 2022 року, зобов'язані впродовж 9 місяців пройти повторну перекомісію ВЛК - щоб підтвердити групу інвалідності.

Інвалідність 1 групи підтверджувати не потрібно - вона передбачає дуже серйозні захворювання, тому мобілізація інвалідів 1 групи не проводиться.

У разі, якщо ВЛК не підтверджує інвалідність, тобто, військовозобов'язаний не буде визнаний особою з інвалідністю, то його можуть мобілізувати на військову службу.

Кому не потрібно проходити перекомісію з інвалідності під час воєнного стану?

У деяких випадках чоловікам з інвалідністю проходити перекомісію не потрібно, навіть якщо інвалідність було отримано після 24 лютого 2022 року. Це можливо в такому разі:

  • якщо інвалідність II й III груп встановлено в порядку підвищення/зменшення групи інвалідності;
  • якщо є інвалідність унаслідок захворювань, поранень, отриманих на військовій службі;
  • при інвалідності через відсутність кінцівки, кистей, стоп, одного з парних органів;
  • якщо інвалідність встановлена через онкозахворювання, інтелектуальні порушення, психічні розлади, церебральний параліч або інші паралітичні синдроми.

Також повторно підтверджувати інвалідність не потрібно, якщо її встановлено з дитинства.

Джерело: УНІАН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень