Язичницьке свято чи справжня дата народження Ісуса? Чому Різдво відзначають 25 грудня

Є дві теорії

Вчені висувають дві основні теорії на пояснення того, чому більшість людей відзначають Різдво саме 25 грудня.

Стародавні записи свідчать, що 25 грудня в Римській імперії відзначали свято, присвячене Солу Інвіктусу – богу Сонця, а у середині грудня проводили язичницький фестиваль під назвою Сатурналії, який тривав кілька днів. Є ймовірність, що Різдво замінило язичницьке свято.

Інша теорія твердить, що дату 25 грудня християни могли вирахувати, додавши дев’ять місяців до дня, який вважали днем зачаття Ісуса Христа.

Деякі ранні віряни вважали, що Ісуса розіп'яли 25 березня.

 

Вони додали дев’ять місяців й отримали 25 грудня. Однак дослідникам незрозуміло, чому дата зачаття і розп'яття збігаються.

Одним із доказів цієї гіпотези є напис на статуї третього століття, який дає розрахунки, коли потрібно святкувати Великдень. Там є дані про те, що Ісус був розп’ятий 25 березня 29 року.

Науковець Карл Нотхафт вважає, що обидві теорії можуть бути правдивими.

Я схильний визнати, що традиція датувати народження Христа 25 грудня має коріння, що сягає хоча б початку III століття. Якщо це так, то якась версія гіпотези обчислень разом із християнською сонячною символікою пропонує найкраще пояснення того, чому виникла ця традиція, – пояснив дослідник.

Джерело: РБК-Україна

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень