25 грудня або 7 січня: Коли правильніше святкувати Різдво Христове?

Про аргументи щодо дат

Українці активно сперечаються, коли ж правильніше святкувати Різдво. Православні віряни розділилися на два табори – прихильники Різдва 25 грудня і прихильники святкувати Різдво 7 січня. Більшість вірян все ще дотримується другої точки зору, але шанувальників дати 25 грудня стає все більше.

Багато прихильників грудневої дати стверджують, що перенесення Різдва Христового на 25 грудня віддалить нас від радянських і російських традицій.

Чому варто святкувати Різдво 25 грудня – аргументи

Насправді всі християни святкують 25 грудня Різдво. Однак деякі православні церкви відзначають свято 7 січня, бо користуються застарілим юліанським календарем, який був створений ще до нашої ери. Він відрізняється від сучасного григоріанського календаря на 13 днів.

Відзначати Різдво за старим літочисленням нелогічно, адже в побуті ми давно користуємося виключно сучасним календарем.

Глава ПЦУ митрополит Епіфаній зауважив, що українцям з часом треба перейти відзначати Різдво 25 грудня. Для цього треба проводити просвітницьку роботу, бо усі святкують Різдво 25 грудня, просто — за різними календарями. 

Різдво, Новий рік і піст

Святкування Різдва після Нового року для багатьох применшує значення цього свята, робить його «другорядним» і менш очікуваним. При переході на грудневу дату Різдвяний піст закінчиться до Нового року.

Тоді більше вірян буде дотримуватися посту, адже зараз багато хто порушує його в новорічні свята, коли піст найсуворіший.

За григоріанським календарем всі свята зміщуються назад на 13 днів. Традиційно, якщо святкується Різдво 7 січня, піст починався 28 листопада. Тож тим, хто воліє святкувати Різдво 25 грудня, варто починати постити 15 листопада. 

Аргументи за святкування Різдва 7 січня

Для багатьох українців Різдво 7 січня є обов'язковою сімейною традицією і пов'язане з приємними дитячими спогадами, від яких віряни не готові відмовитися. Митрополит Епіфаній вважає, що не варто різко і штучно переводити різдвяні свята на 25 грудня, тому що це розділить і посварить українців, які звикли до січневої дати. За його словами, перехід на 25 грудня має бути мудрим і поступовим.

Перехід на сучасний календар і святкування Різдва 25 грудня призведе до перенесення дат майже всіх православних свят, в тому числі Дня святого Миколая і Хрещення.

 

Таку зміну буде важко прийняти багатьом вірянам.

Деякі історики та етнографи стверджують, що традиція відзначати Різдво 7 січня не прийшла до нас з Москви, а навпаки була встановлена в Київській Русі і вже від нас перейшла на нинішні російські землі.

У Біблії жодного разу не згадується точна дата народження Ісуса.

 

Дата 25 грудня обрана умовно і її не можна назвати істинно правильною і сакральною. Тому немає принципової різниці, коли відзначати цю подію.

Григоріанський та Юліанський календарі: коли, як і чому вони з’явились

Попри відмінності у богослужінні, до XVI століття всі церкви дотримувались Юліанського календаря – сонячного. Його ще у 46 році до нашої ери започаткував імператор Гай Юлій Цезар за рекомендацією астронома Созігена. Саме відтоді рік став тривати 365 або 366 днів й поділився на 12 місяців.

Проте у 1582 році астрономи помітили, що юліанський календар відстає від сонячного циклу. Це пояснили тим, що астрономічний рік триває не рівно 365 днів, а 365 діб, 5 годин, 48 хвилин і 6 секунд.

 

І якщо 5 годин враховували під час високосного року, то про 48 хвилин і 6 секунд “юліанці” взагалі забули. А вони за понад півтора тисячоліття набігли на цілих 10 діб.

Про своє відкриття астроном і математик Алоізій Лілліо розповів Папі Римському Григорію XIII, який керував Західною церквою. Папа послухав Лілліо й вирішив створити новий тип літочислення – Григоріанський календар. Більшість країн Заходу та Католицька церква прийняла Григоріанський календар. Тоді як Православний Патріарх відмовився уподібнюватись Західній церкві й наказав жити згідно з Юліанським календарем.

Щоправда, у повсякденному житті східних вірян відбулись зміни – у 1918 році вони почали дотримуватись Григоріанського літочислення. Але церква так і залишилась вірною Юліанському календарю. Від XVI до XX століття минуло ще 400 років. Тому зараз різниця між церковними святами Східних і Західних християн становить 14 діб. Саме тому католики святкують Різдво Христове 25 грудня, а православні – 7 січня.

Коли Різдво святкують у світі

Понад 75% християн світу відзначають Різдво 25 грудня, й лише 25% людей святкують його 7 січня.

Лише ті церкви, на яких впливала Москва, визнають 7 січня офіційним Різдвом.

Це стосується вірян Російської, Єрусалимської, Сербської і Грузинської церков, афонських монастирів, а також православних України й Білорусі.

Коли насправді народився Ісус Христос?

Дата 25 грудня вперше згадується у 204 році у «Коментарях до книги пророка Даниїла». Все вказує на те, що вона не пов’язана з якимись історичними переказами, а з’явилася на підставі припущень. У ті часи вважали, що Христос помер на хресті 25 березня. Також вважалося, що у той самий день, за багато років до цих подій, Діва Марія отримала звістку від ангела про майбутнє народження Сина Божого. Відповідно, додавши до цієї дати дев’ять місяців, богослови й отримали дату 25 грудня.

Чому у Євангеліях не вказано точної дати народження Ісуса, пояснює польська історикиня Ева Віпшицька:

- Відповідь дуже проста.

 

Для першого покоління учнів Ісуса Христа дата народження не мала якогось особливого значення. Власне тому про обставини народження Христа згадують тільки Лука і Матвій, а два інші євангелісти – Йоан і Марко починають свою розповідь від початку проповідницької діяльності їхнього вчителя.

 

Перші християни очікували на другий швидкий прихід Христа, тому особливо не замислювалися над подробицями його дитинства. Під кінець ІІ століття, коли стало зрозуміло, що на прихід Спасителя доведеться чекати довше, християни почали більше цікавитися моментом його приходу на світ.

 

Однак свідків цих подій тоді вже давно не було серед живих, а їхні спогади дуже швидко почали обростати легендами, – зазначила Ева Віпшицька.

Та які б таємниці не приховувало Різдво, де б не народився Ісус і коли б це не сталося, потрібно пам’ятати, що це всього лише символи. Головний сенс цього свята – зовсім не обряди, колядки чи наїдки.

Він незмінний впродовж багатьох століть – це любов.

 

Любов Бога до людей, любов матері до дитини, любов до ближнього…

Коли святкувати Різдво вам?

Обидві дати Різдва мають свої аргументи. Кожному вірянину варто вирішити, коли відзначати Різдво, але сваритися з рідними з цього приводу не потрібно. І завжди важливо пам'ятати, що справжня віра знаходиться в серці та вчинках, а не в календарі.

Нагадаємо, під час засідання синоду ПЦУ 18 жовтня 2022 року ухвалили рішення про можливість звершення богослужіння на честь Різдва Христового за григоріанським календарем 25 грудня 2022 р. Зокрема, священнослужителі зауважили:

Там, де для цього існують пастирські обставини та засвідчується бажання вірних, як виключення дозволити за рішенням настоятеля та громади 25 грудня 2022 року звершити богослужіння за чином свята Різдва Христового з подальшим поданням через єпархіальні управління до Київської Митрополії письмової інформації про число учасників такого богослужіння.

Про це ми писали тут: 

ПЦУ ухвалила важливе рішення про святкування Різдва

Джерело: УНІАН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень