Яким був перший міський транспорт Рівного

Про нього розповів рівнянин, засновник групи "Ровно/Рівне" у соцмережі Фейсбук Володимир Стратонов

За словами Володимира Стратонова, до появи перших автомобілів і автобусів у Рівному пасажирів перевозили легкові кінні візники. Для них рівненською міською Думою навіть були розроблені спеціальні правила і максимальні тарифи. Зокрема, повідомляє Володимир Стратонов, розцінки на проїзд були такі:

Так, у постанові Думи від 16 лютого 1906 року вказується: 
а) за проїзд із міста (треба вважати, центру сучасного міста) до залізничного вокзалу або навпаки вночі з багажем — 35 коп., без багажу — 25 коп., вдень з багажем — 25 коп., без багажу — 20 коп.; 
б) із міста до військових казарм або навпаки вночі — 30 коп., вдень — 25 коп.; 
в) за їзду по годинах: вночі за годину — 60 коп., вдень — 45 коп. 

А ось перші автобуси і таксомотори, за інформацією Володимира Стратонова, у місті з'явилися у 1910 році. Але автобуси курсували не по місту, а сполучали Рівне з Житомиром та Новоград-Волинським. Але вони були повільними та ще й бездоріжжя заважало рухатися швидше. 

З'явилися у місті і перші автомобілі. Міська Дума в 1911 році ухвалила порядок користування ними. Так. скажімо, керувати ними вже тоді дозволялося лише з 18 років. Дозвіл на їзду видавала міська влада за певну плату.

Що цікаво, їздити можна було зі швидкістю не більше 5 верст на годину, тобто близько 5 кілометрів. Причому, якщо автомобіль викликав неспокій у коней, якими теж користувалися для перевезень, то водій зобов'язаний був негайно зупинитися і припинити роботу мотора.     

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені документи у Рівному: пропонують винагороду

Вчора у районі автовокзалу близько 8 ранку були загублені документи. Тих, хто знайшов, просять повернути за винагороду. Ліщук Руслан Романович - 0 (67) 408 57 66

Собаку з двома нашийниками бачили у Новому Дворі

У Новому Дворі помітили собаку. На вигляд це довгошерста німецька вівчарка, має два нашийники.

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Більше оголошень