Якщо продали гараж і будинок: з чого і скільки податків треба сплатити

Роз’яснення податкової служби

Рівнянин звернувся до управління податкової служби за роз’ясненнями.

У 2020 році громадянин продав гараж. Через деякий час продав ще будинок. Як оподатковуються такі операції?

Дохід, отриманий від продажу (обміну) будь-якої нерухомості не частіше одного разу протягом звітного податкового року, і за умови перебування цього майна у власності понад три роки – не оподатковується.

Оподаткування операцій з продажу об’єктів нерухомого майна регламентується ст. 172 розд. IV Податкового кодексу України, - роз’яснила начальниця управління податків і зборів з фізичних осіб обласного управління податкової служби Людмила Кончук.

ВАЖЛИВО!

 

Умова щодо неоподаткування продажу майна, що перебуває у власності понад три роки, не розповсюджується на майно, отримане у спадщину.

Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості, підлягає оподаткуванню за ставкою 5% (це стосується гаража).

Отже, оподаткування доходу від продажу житлового будинку здійснюється за нормами п. 172.1 ст. 172 ПКУ незалежно від того, що протягом звітного року продали й гараж.

Тобто, при продажу громадянином протягом звітного податкового року гаража та одного житлового будинку дохід, отриманий від продажу гаража, оподатковується за ставкою 5 %.

А оподаткування доходу, отриманого від продажу житлового будинку, залежить від терміну перебування такого майна у власності.

Якщо понад три роки – дохід від продажу будинку не оподатковується.

 

Якщо менше трьох років – з суми, отриманої від продажу, необхідно сплатити 5% ПДФО.

Крім того  доходи, з яких сплачується ПДФО, ще оподатковуються військовим збором (ставка 1,5%).

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень