Який пасинок ні в якому разі не можна видаляти у помідорів?

Проводити пасинкування, між іншим, треба щотижня. Тоді і результат не забариться

Буває, що у помідорів починають бурхливо рости бічні пагони (вони ж пасинки), нові зав’язі не поспішають з’являтися, а плоди, що зав’язалися, відстають у зростанні... Це трапляється через те, що всі сили та соки рослини йдуть на зростання цих пагонів і плодам мало що дістається.

Такі пасинки треба видаляти. Якщо цього не робити, то дуже швидко виростуть помідорні джунглі з великою кількістю пустоцвітів та ризиком розвитку фітофтори.

Головне не переплутати: пасинок – це те, що росте з пазух листка, а те, що росте від стебла – це квіткова кисть.

Пасинкування, до речі, рекомендується проводити щотижня. Причому можна обламувати або обрізати ножицями – кому як зручніше (вважається, що краще обламувати пагони, тоді ранки швидше затягуються і ризик проникнення інфекції скорочується).

Чим молодший пасинок, тим рослина легше перенесе його втрату. Якщо ж пагони вже розміром з олівець, їх видалення буде стресом для томата, після якого знадобиться час на відновлення.

Обрізати або обламувати зайве треба намагатися так, щоб залишався невеликий пеньок. Якщо обломити «під корінь», то є всі шанси, що на цьому місці виросте новий.

Який пагін краще не чіпати?

При вирощуванні індетермінантних сортів все зрозуміло – їх формують лише в одне стебло і без варіантів.

Немає жодного сенсу залишати бічні пагони, тому що не встигнуть вони визріти і дати плоди. На таких помідорах зазвичай залишають 7 кистей (максимум для тепличного варіанта) або 5 кистей (для городу).

Але буває і так, що потрібний час ви вже впустили… Тоді пасинок (вже з кистями) видаляти не варто. Краще прищипнути його над другою кистю. А потім і на ньому, і на основному стеблі виламувати нові пасинки.

 

Такий прийом дозволяє суттєво збільшити врожай.

А ось із детермінантними помідорами цікавіше. Якщо вести їх в одне стебло, то врожай буде, але маленький. Тому такі сорти ведуть у 2 чи максимум 3 стебла.

Якщо помідори вирощуються у два стебла, то не потрібно чіпати пасинок, що знаходиться під першою кистю з квітами. Це найсильніший і найврожайніший пагін.

Тоді як при веденні помідорів у три стебла потрібно залишити найпотужніший пасинок під другим стеблом. А з рештою розлучитися без жалості.

Джерело: Школа життя

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень