Якими будуть ціни на комуналку для населення після опалювального сезону

Лібералізація тарифів на комунальні послуги затрималася вже на кілька років

Сьогодні тарифи на газ мали б складати вже 10-12 гривень за куб, а електроенергія мала б подорожчати щонайменше на 50%, вважає експертка Тетяна Бойко. При цьому ще більше мали б зрости тарифи на опалення і гарячу воду. Залежно від способу виробництва тепла і гарячої води приблизно на 70-80%.

Ми будемо сподіватися, що навесні ситуація стане ще краще, як і в плані цін. Але для того, щоб лібералізацію ринків запускати, потрібно готувати все законодавство та підґрунтя зараз, – зауважила Бойко.

Лібералізація ринку за словами Тетяни Бойко, почалася у 2014 році. Втім процес був дуже обмеженим, у 2014 – 2015 роках відбулося незначне збільшення тарифів на електроенергію, зросли тоді й тарифи на газ.

Лібералізація ринку - це процес, коли підвищення цін можливе, але воно водночас балансується субсидіями для населення.

Пізніше, у 2017 – 2018 роках, в Україні запустили роздрібний ринок газу. Саме тоді на ринку з'явилося багато газових компаній.

Найважливішим у цьому є правила гри:

  • Держава відпускає ручне керування ринком, і коли це відбувається, вона встановлює певні правила, за якими грають усі «гравці» ринку.
  • Втім важливо, що лише після того, як усі правила визначені й синхронізовані з європейським законодавством, а усіх правопорушників чекатиме жорстоке покарання, тільки тоді можна відпускати ціни.
  • Це робиться для того, щоб залучити багато гравців як українських, так і міжнародних. Відтак вони починають боротися за споживача. Тобто наш український споживач стає клієнтом, як у бізнесі.
  • Коли таких постачальників багато, це не дає ринку «перегріти» ціну, й, скажімо так, якомусь монополісту виставити ту ціну, яка йому подобається.

Щодо тарифів на світло, то зараз в Україні діє єдиний тариф - 2,64 гривні за кіловат. Раніше було два тарифи: 1,44 гривні за кіловат – якщо споживали менше, ніж 250 кіловатів щомісяця, а 1,68 гривні за кіловат – якщо споживали понад 250 кіловатів щомісяця. Зараз платити менше можуть тільки власники лічильників, які обліковують окремо споживання електроенергії вдень та вночі, адже нічні тарифи в половину менше денних.

Джерело: 24 канал 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень