Якими будуть ціни на газ у травні 2022 року

Коли держава перестане фіксувати вартість блакитного палива для потреб населення

З минулого року Україна перейняла практику багатьох європейських країн – і перейшла на річні контракти, де зафіксована ціна на газ. Йдеться про те, щоб тарифи для населення не змінювалися щомісяця, і кінцевий споживач міг планувати свої видатки.

У такому разі національний регулятор взяв на себе ризики щомісячної або й щодобової зміни вартості газу, пояснив очільник «Нафтогазу» Юрій Вітренко в інтерв’ю для РБК-Україна.

Меморандум співпраці з МВФ передбачає, що держава не вживатиме ніяких адміністративних заходів, які б обмежували ціни, у такому випадку на газ, у рамках річних контрактів, - каже Юрій Вітренко. 

За його словами спрогнозувати вартість газу у травні 2022 року ніхто не може. У «Нафтогазі» наразі працює група, й пропонує постачальникам на гуртовому ринку для потреб населення газ по 7,42 гривні/кубометр.

Ми продаємо все за однією ціною, на рівних умовах, а далі перепродують все за різними цінами. Ми це спостерігаємо, якщо чесно, показуємо навіть в уряді, депутатам, регулятору. Але у нас немає повноважень з цим щось робити. Крім того, у нас ринок. Ми продали за гуртовою ціною всім однаково, а далі вони продають, як хочуть.

 

Перепродують за дуже різними цінами – 7,88, 7,18, але є і по 13,5, як у Херсоні. Тому точно ми не можемо сказати, яка буде ціна у травні. Кожен буде ставити свою ціну, навіть якщо ми будемо пропонувати однакову ціну на гуртовому ринку, - пояснює очільник «Нафтогазу».

Крім того, меморандум з МВФ передбачає, що українська компанія «Укргазвидобування» має весь газ (крім тих обсягів, які є у рамках контрактів з тепловиками)  продавати на біржі, на вільному ринку.

І в такому випадку Україна уже не може фіксувати ціну у річних контрактах для населення.

То якою буде ціна у травні -  буде залежати від того, яка буде ціна на вільному ринку. Коли «Укргазвидобування» продаватиме газ на вільному ринку. І ось тут гарантувати ми нічого не можемо, тому що у меморандумі написано про те, що ціна встановлюється на вільному ринку, - резюмує Юрій Вітренко.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень