Яким бачать світ різні тварини – від котів до павуків (ФОТО)

Коні, наприклад, бачать немов 2 різні частинки світу

Вчені показали, як на їхню думку, бачать світ різні тварини. На практиці це продемонстрував інформаційний портал Social.org.ua.

Миша

Гризуни добре бачать тільки на невеликій відстані. При цьому вони краще розрізняють рухомі об'єкти, а нерухомі можуть побачити лише зблизька.

Наприклад, різкий помах руки гризун помітить навіть за 10-15 м і швидко втече, а от нерухомо сидячої людини мишка не розпізнає, аж доки не вріжеться в неї носом.

Змія

Змії добре розрізняють тепло і холод. Це дозволяє їм у будь-який час доби знаходити собі їжу. Але в них два види зору: денний, який реагує на рух, і нічний, орієнтований на тепло. Тому, якщо потенційний «обід» замре і не буде рухатися, вдень змія просто проповзе повз.

Муха

У всіх комах з фасеточними очима гострота зору залежить від кількості фасеток (від 3 до 25 тис. у різних комах). Наприклад, у мухи близько 4 000 фасеток в очах, але, попри на це, бачить вона набагато гірше за людину.

Для неї світ складається зі шматочків мозаїки, адже кожна фасетка сприймає лише частину зображення.

Зате муха добре розрізняє миготіння світла з частотою аж до 300 Гц. Для порівняння: гранична частота для людського ока — 50 Гц. Так що, коли ви намагаєтеся вдарити муху газетою, вона встигає розглянути вас в сповільненій «зйомці» і спокійно втекти. Нам шкода

Метелики і бджоли

Метелики в цілому бачать не дуже добре, зате відмінно сприймають невидимий для людини ультрафіолет. Те ж саме можуть і бджоли. Завдяки цьому вони можуть бачити візерунки на квітках рослин, які не помічаємо ми

Черепаха

Черепаха погано бачить, зате вміє розпізнавати кольори. Найбільш чутливі її очі до червоно-жовтої частини спектра, а ось синьо-фіолетові тони вона взагалі не розрізняє.

Павук-скакун

Більшість павуків бачить досить погано. Найгірше — тіньові павуки, які реагують лише на рухи жертви у павутині і трохи розрізняють світло й тінь.

Павук-скакун))
Павук-скакун))

Але павуки-скакуни — щасливий виняток. Вони чудово бачать в цілому, а бічні очі допомагають їм розрізняти, що відбувається збоку і навіть позаду.

Равлик

Досі вчені не знають точно, чи бачать равлики взагалі і наскільки добре, якщо усе-таки бачать. Дехто вважає, що равлик може бачити на близькій відстані, а вдалечині помічає лише різницю світла і тіні.

Корова

Ви здивуєтеся, але для корів пасовище геть не зелене. Вони бачать, в основному, помаранчевий і червоний відтінки, так що для них світ фарб дуже обмежений.

Кінь

Кінь бачить світ чорно-білим. Недолік кольорів для нього компенсується великою кількістю відтінків сірого — куди більшим, ніж розрізняє людина. 

Оскільки очі коня розташовані далеко один від одного, він бачить начебто дві різні «половинки» світу.

Жаба

Жаби бачать лише ті об'єкти, що рухаються. Причому, якщо об'єкт малий, жаба спробує його схопити, а від великого просто втече. Однак, якщо комаха або черв'як не будуть рухатися, жаба їх не помітить і може навіть померти від голоду серед великої кількості їжі.

Подібною схемою зору, що реагує на рух, володіють і ракоподібні.

Орел

Вважається, що у хижих птахів найгостріший зір. Лідирує серед них, звичайно ж, орел. Він здатний не тільки бачити на величезній відстані, але й сприймає більше кольорів, ніж ми з вами.

Важко собі це уявити, але орел бачить світ більш яскравим і чітким, ніж людина. Більше того, його очі можуть сфокусуватися на двох різних предметах.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень