Які види капусти можна посадити у серпні (ФОТО)

Аби ще трохи насолодитися літом

Попри те, що літо вже закінчується, городники продовжують копатися на своїх ділянках.

Серпень – ідеальний час для висадки кількох видів капусти, що потрапили до нас зі Сходу.

Дозрівають вони дуже швидко, а розмістити їх можна на ділянках, з яких цього сезону уже зібрали урожай.

Пекінська капуста

Це найвідоміша зі східних видів капусти. Вона утворює рихлі довгасті качани, дуже ніжні, з трохи солодкуватим смаком.

Її можна додавати в салати, варити, тушкувати і квасити - так само, як і білокачанну капусту, а з її листя виходять дуже ніжні голубці.

Крім того, вона надзвичайно корисна — заспокоює нерви, покращує сон, нормалізує тиск і зміцнює імунітет.

Існують сорти для весняного посіву, осіннього та універсальні. Саме останні два варіанти підходять для посіву наприкінці літа.

Коли і як сіяти: насіння висівають відразу у відкритий ґрунт в перших числах серпня на глибину 1 см за схемою 40х40 см. Але можна посіяти і частіше: між рядами залишити ті ж 40 см, а в рядку посіяти їх з кроком у 20 см. Коли ж качани підростуть і почнуть стикатися один з одним, можна зрізати кожну другу рослину.

Недозрілі качани не будуть довго зберігатися, але вони дуже смачні і соковиті — їх сміливо можна використовувати для салатів.

Як доглядати: термін дозрівання пекінської капусти – від 60 до 70 днів. Тобто, при посіві на початку серпня урожай дозріє вже у першій половині жовтня.

Однак до того часу, найімовірніше, вже почнуться заморозки, тому краще вкривати грядки з рослинами нетканим матеріалом.

Поливати пекінську капусту достатньо раз на тиждень із розрахунку 3 л на рослину. Вода має бути теплою, а полив краще здійснювати вранці чи ввечері, коли спадає спека. Аби волога довше зберігалася у ґрунті, грядки корисно замульчувати сіном, свіжою травою або соломою.

Китайська капуста

Інша її назва — пак-чой, що у перекладі означає «кінське вухо». Ця капуста утворює розетку листків діаметром близько 40 см, і вони дійсно схожі на вуха. Посіяти її можна не лише в городі, але й у квітнику, адже ці рослини надзвичайно гарні: вони бувають із зеленими, білими і червоно-фіолетовими черешками.

Китайська капуста теж дуже корисна — вона збільшує міцність та еластичність судин, знижує рівень шкідливого холестерину і покращує стан шкіри.

Листя китайської капусти ідеальні у свіжих вітамінних салатах — вони мають гірчичний, трохи гострий смак. А черешки можна відварювати і тушкувати — з них виходить прекрасний гарнір.

Коли і як сіяти: насіння китайської капусти висівають у відкритий ґрунт з 1 по 10 серпня на глибину 1 см. Схема посіву: між рядами — 50 см, у ряду — 30 см.

Багато цієї капусти висівати не варто — її листя дуже швидко стає грубим, тому важливо вчасно збирати урожай. А щоб продовжити термін споживання, можна підсівати нові рослини з інтервалом у тиждень аж до самого кінця серпня — вона дозріває приблизно за 40 днів.

До речі, урожай при літньому посіві завжди більший, ніж при весняному.

Як доглядати: китайська капуста невибаглива. Вона більш холодостійка, ніж пекінська, тому при сівбі у першій половині серпня можна обходитися без укриття. Однак ті рослини, які посіяли ближче до кінця літа, краще також вкрити.

Поливати пак-чой можна раз на тиждень - по 1 л на кущ. На наступний день корисно розпушити ґрунт — це збереже вологу і дасть корінню можливість дихати. Тільки рихлити треба обережно, щоб не засипати землею бруньку у центрі розетки листя.

Японська капуста

Насіння цієї капусти стало з'являтися у продажу зовсім нещодавно, тож багато дачників ще не розуміють, що це і як її вирощувати.

А тим часом японська капуста унікальна. У неї дуже красиве ажурне листя, яке має дуже приємний смак редиски з фруктовими нотками.

Вона ідеально підходить для салатів, бутербродів і прикрашання страв. Також листя можна трохи відварити і використовувати для приготування ролів - замість норі. Їстівний у цієї капусти і коренеплід.

Японська капуста, як і її сестри-азіатки, корисна для здоров'я. Вона зміцнює імунітет і навіть вважається засобом профілактики онкологічних захворювань.

Коли і як сіяти: насіння висівають у відкритий ґрунт після збирання часнику або цибулі — на звільнене місце на глибину 1 см. Схема посіву: між рядами — 70 см, у рядку 30-40 см.

Висівати насіння треба сухим – поливати перед посівом потрібно борозни. Поверх грядок накиють невеликий шар трави, аби волога довше не випаровувалася.

Як доглядати: цей вид називають капустою для лінивих, адже доглядати за нею практично не потрібно — лише поливати раз на тиждень із розрахунку 1 л води на кожну рослину.

Дозріває урожай близько 40 днів. У спеку рослини бажано притіняти — натягнути нетканий матеріал, інакше листя будуть грубуватим.

За матеріалами Ukr.Media

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень