Які українські прізвища схожі на матюки та звучать як лайка: чому вони з'явилися

Ці прізвища досить рідкісні та зазвичай локальні

Відомо, що прізвища в Україні з’явилися відносно недавно, раніше людина мала лише ім’я. Основна частина населення України отримала прізвища після того, як у 17 столітті київський митрополит Петро Могила доручив парафіяльним священникам  вести метрики народжених, одружених, померлих. Тоді виникла масова потреба в прізвищах та самі прізвища.

Прізвища утворювалися по-різному — є велика група прізвищ, що вказують на місце проживання та національність його власника, як то Москаленко, Бойко, Волинець, Загребельний. 

 

Прізвища давали та за тією посадою, яку вона обіймала, або ж за справою, якою займалася.

За родом діяльності отримували не лише звичайні прізвища як то Столяр, Бондар тощо. Деякі прізвища, що стосуються роду діяльності, мають  жартівливий характер. Теслю, наприклад, називали Дубогризенком,мельника — Мукосієнком, шевця - Тягнишкірою.

Є в Україні носії прізвищ, які звучать як лайка. Вони походять від прізвиськ, які звучать як матюки. Про це розповів генеалогічний ресурс «Рідні».

Зокрема, йдеться про такі прізвища:

  • Бісовський,
  • Шмаровоз,
  • Дуракова,
  • Стервоєдова,
  • Срайчук, 
  • Йолопенко,
  • Хуессу,
  • Дурунда,
  • Піструїл,
  • Бздюлєва,
  • Стервоєдова.

Зауважимо, що ці прізвища досить рідкісні та зазвичай локальні. 

Так, наприклад, згідно з ресурсом «Рідні» прізвище Шмаровоз в Україні налічує 363 носії в Україні. За поширенням займає 13605 місце. Найчастіше зустрічається на Сіверщині (Чернігівська область). А прізвище Бісовський налічує  всього лише 30 носіїв. За поширенням посідає 110 324 місце і найчастіше зустрічається на Галичині. 

Для чого в давнину давали образливі прізвища

Українська етнологиня та релігієзнавиця Галина Лозко розповідає, чому українці могли колись отримати образливі прізвища.

По-перше, в давнину  вірили, що негарні прізвища можуть виконувати роль оберега, захищати від ударів долі та відлякувати неприємності. 

Друга причина полягає в тому, що в давнину дітям могли давати негативне ім’я або прізвисько. У разі досягнення людиною повноліття його змінювали на доросле, нове, що відповідало тому, як він себе проявив та поводив. Але якщо людина ні в чому себе не проявила, її дитяче образливе прізвисько могло залишитися з нею на все життя.

Джерело: ТСН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень