У ваших жилах тече східна кров: 4 прізвища, які мають турецьке коріння

В Україні є прізвища різного походження

В Україні є прізвища різного походження: польського та давньогрецького, наприклад. Цікаво, що навіть існують родові імена, пов'язані з Туреччиною.

Їх насправді не так багато, але декілька й досі можна зустріти. Можливо, саме ваше прізвище має східне коріння. Тож переглядайте перелік нижче.

Які прізвища мають турецьке походження

Український мовознавець Юліан Редько виділяє чотири прізвища, які мають турецьке походження. Перші два, Чаус і Чавс, належали людям, які служили султану. Їх можна почути у Львівській та Полтавській областях.

  • Прізвище Чаус – 1876 носіїв. У Києві – 130, Чернігові – 85, Львові – 53.
  • Прізвище Чавс – 80 носіїв. У місті Нова Кам'яна, Львівської області, – 25, Львові – 24 та у місті Червоноград, Львівської області, – 9.

Прізвище Янчаренко утворилося від назви війська Османської імперії – яничари. Це регулярна піхота, яку створив султан Мурад I. Тому, цілком ймовірно, що предки власників цього родового імені були воїнами. Прізвище є доволі рідкісним, адже його мають всього 26 людей.

  • У селі Лютенька, Полтавської області, – 13.
  • У селі Петрівці, Полтавської області, – 5.
  • У місті Костянтинівка, Донецької області, – 4.

Прізвище Арнаут належало християнам, які були сторожами у Туреччині. Це слово має лайливий характер – «бусурман» та «виродок». Зараз українців з таким родовим ім'ям є досить багато – 1517.

  • Найбільше у селі Утконосівка, Одеської області, – 87, Одесі – 87 та селі Дмитрівка, Київської області, – 78.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень