Які родимки у дітей повинні викликати занепокоєння

Хоча їх поява – цілком нормальне явище

Кількість, тип та час появи родимок у дітей визначає генетика дитини. І хоча рак шкіри доволі рідкісна хвороба, батьки у будь-якому разі мають стежити за станом родимок на тілі дитини. 

Зміна родимки

Родимка може збільшуватися разом з ростом дитини. Родимки можуть світлішати або темніти. Проте якщо родимка росте надто швидко – її треба показати лікарю. Так само слід вчинити, якщо одна родимка дуже відрізняється кольором чи формою від інших. Лікар визначить, чи становить це небезпеку життю і здоров’ю дитини. 

Форма родимки 

Круглий наріст на шкірі вашої дитини, у якого рожевий, червоний або коричневий колір, це, швидше за все, невус Шпіц. Це нешкідлива родимка, зазвичай з'являється у віці від 10 до 20 років. Дитина може народитися з таким типом родимки. Рельєфна поверхня може бути гладкою або шорсткою. Іноді поверхня розривається і кровоточить. Хоча невус Шпіца нешкідливий, він може дуже нагадувати меланому, найсерйозніший тип раку шкіри.

Будь-які новоутворення, схожі на описані вище, треба показати дерматологу. Лікар може видалити її або вирішити спостерігати ще, адже інколи вони зникають й без втручання.

Кровоточивість родимки

Піднята родимка може зачепитися за що-небудь і травмуватися. Однак якщо родимка кровоточить без причини, її слід перевірити. Також занепокоєння викликає родимка, яка виглядає як відкрита виразка. Кровотеча і не цілісне новоутворення може бути ознакою меланоми.

Кількість родимок

Це нормально для дитини чи підлітка - поява нових родимок. До того часу, як дитини подорослішає, у неї з'являється від 12 до 20 родимок. Однак якщо у дитини вже понад 50 родимок, дитину треба спостерігати у дерматолога. Австралійське дослідження показало, що більша частина пацієнтів у віці від 15 до 19 років з меланомою мали не менше 100 родимок.

Велика родимка

Більшість родимок - це круглі (або овальні) плями, менші в діаметрі, ніж гумка на олівці. У деяких дітей з'являються родимки більшого розміру. Велика родимка може мати діаметр від 1,5 до 20 см. Гігантська родимка може покривати частину тіла дитини. Зазвичай вони вроджені або можуть з'явитися незабаром після народження. Наявність великої або гігантської родимки підвищує ризик розвитку у дитини меланоми та інших проблем зі здоров'ям. Цей ризик більший, коли дитина ще маленька. Більша частина меланом, що розвиваються в гігантських родимках, діагностується до 10 років.

Що не можна робити з родимками 

  • Видаляти родимки – як профілактичний захід. Звичайні родимки не становлять загрози. 
  • Захищати тільки родимку від сонця. Захисту потребує вся шкіра, змісту заклеювати пластиром тільки одну родимку немає.
  • Видаляти родимки, якщо вони травмуються з метою профілактики раку шкіри.
  • Якщо родимка не подобається підлітку - спокійно можна видаляти її з косметичною метою. Від цього вони в рак не перетворюються і не метастазують.
  • Не можна випалювати родимки мазями, чистотілом. Усі видалення треба погоджувати з лікарем й після необхідних обстежень.

Фахівці зазначають, що наявність родимки на якійсь частині тіла, чи обличчя – нічого не говорить про долю дитини чи її характер. Не панікуйте.

Джерело: РБК - Україна

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень