Які права людини найчастіше порушують в Україні та з якими проблемами рівняни найчастіше звертаються до юристів

Що робити, аби захистити свої права?

Сьогодні, 10 грудня, у світі відзначають Міжнародний день прав людини.

Це свято започаткували у грудні 1950 року на засіданні Генеральної Асамблеї ООН, знаменуючи річницю ухвалення Асамблеєю Загальної декларації прав людини в 1948 році.

Які ж права людини на сьогодні порушують найчастіше?

Про це Радіо ТРЕК вирішило запитати у рівненського правозахисника Валентина Дупака.

– В умовах пандемії коронавірусу найчастіше держава порушує право людини на працю. І на сьогодні, на мою думку, це перекриває всі можливі права. Взагалі в Україні потураються всі права, все порушується. Втім, найбільш глобально порушують право на працю.

 

Порушується також право на вільне пересування, на вибір. Відстояти усі права можна через суд. Якщо боятися, то нічого не буде, – розповів Валентин Дупак.

З будь-яких юридичних питань і водночас за захистом своїх прав  рівняни часто звертаються за допомогою до фахівців. За інформацією Рівненського місцевого центру надання безоплатної правової допомоги, з початку року до них звернулися 13 500 осіб. Про це розповіла заступниця директора Центру надання безоплатної правової допомоги Ольга Мельник.

– Ми надаємо людям консультації з правових питань, а разом з тим, якщо є потреба, то надаємо людям безоплатну вторинну правову допомогу, тобто здійснюємо супровід у судах. Таких справ у нас 1 945, – зауважила Ольга Мельник.

Варто зазначити, що відповідно до ст. 14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» право на вторинну правову допомогу мають не всі.

Отримати безоплатну правову допомогу можуть українці та іноземці, особи без громадянства, біженці, чи особи, які потребують додаткового захисту, які перебувають під юрисдикцією України.

Найчастіше за консультаціями до юристів звертаються з сімейних питань:

  • у справах про розірвання шлюбу;
  • у справах про стягнення аліментів, збільшення їх розмірів;
  • поділ майна;
  • у справах про встановлення та оскарження батьківства;
  • визначення місця проживання дитини;
  • встановлення фактів родинних відносин;
  • у справах щодо встановлення факту проживання однією сім’єю;
  • позбавлення батьківських прав;
  • отримання дозволу на виїзд дитини за кордон;
  • встановлення опіки й піклування.

Переважно з такими питаннями звертаються до спеціалістів жінки.  

Звертаються також із житлових питань:

  • щодо виселення;
  • визнання особи такою, що втратила користування житловим приміщенням;
  • військовики часто звертаються щодо оскарження рішень щодо зняття їх із житлової черги.

Крім того, учасники бойових дій часто звертаються з питаннями щодо виплати їм грошової допомоги до 5 травня (ред. – це щорічна разова грошової допомоги, яка виплачується учасникам бойових дій та постраждалим учасникам Революції гідності, інвалідам війни 1 групи).

– Згідно із законом до 5 травня вони мають отримати грошову допомогу у розмірі мінімальної заробітної плати, натомість згідно з постановою Кабміну вони отримують 2 000 грн. У судовому порядку приймається рішення про те, що їм треба доплатити, – пояснила Ольга Мельник.

Звернутися за безоплатною правовою допомогою можна у Рівному (вул. Кавказька, 7), а також у Дубні, Здолбунові, Костополі, Острозі, Корці, Гощі та у Млинові.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень