Замість працевлаштування роботодавець пропонує зареєструвати ФОП. Адвокат з Рівного пояснив чому це НЕЗАКОННО

І які ризики матиме у такому випадку підприємець

Не рідко у колі спілкування можна почути як хтось зі знайомих працюючи на конкретному підприємстві зізнається, - він ФОП. Тобто ходить на роботу «до дяді», але при цьому є абсолютно самостійною підприємницькою одиницею. Особливо таке явище поширене в торгівлі.

Адвокат з Рівного Валентин Дупак на своїй сторінці у Facebook, пояснив, чому незаконно пропонувати працівники замість офіційного працевлаштування – зареєструватися підприємцем.

Підміна офіційних трудових відносин псевдопідприємництвом є насамперед порушенням прав самого працівника.

 

Роботодавець у такий спосіб зменшує для себе сплату податків і знімає із себе відповідальність за безпеку праці працівника, оскільки згідно з чинним законодавством ФОП самостійно провадить підприємницьку діяльність, а отже й сам несе відповідальність за усі дії та ризики.

 

Згідно з Податковим кодексом України підприємець повинен звітувати про свою діяльність до контролюючих органів і сплачувати відповідні податки та збори, а також єдиний соціальний внесок.

 

За несвоєчасне подання звітності чи несплачені податки передбачена відповідальність у вигляді штрафних санкцій та пені, за несплату податкових боргів підприємець відповідає особисто, в тому числі власним майном.

 

У випадку розірвання так званих трудових відносин процедура ліквідації ФОПа також стане обов’язком працівника, який погодився на такі умови роботодавця.

 

Офіційні трудові відносини для працівника є гарантією соціальних виплат у випадку втрати ним працездатності або ж нещасного випадку, також щорічної оплачуваної відпустки та підставою для нарахування трудового стажу для отримання пенсійних виплат.

 

Тому пропозиція роботодавця найманому працівнику замість офіційного оформлення на роботу зареєструватися підприємцем Є НЕЗАКОННОЮ.

Радіо ТРЕК у Тelegram. Viber: 063 734 106 4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень