Які квіти посадити на клумбі, щоб уберегтись від лихого ока: народні прикмети

Прикмети наших пращурів

Не лише підкова над дверима і червона нитка на зап’ясті можуть приносити удачу та захищати від біди, також і рослини мають свої певні «магічні» властивості.

Мальва

Мальва – один із символів любові до рідної землі, своєрідний символ мудрості, віри, надії та любові.

Народні повір'я свідчать, що добрі душі пращурів поселяються на мальві й охороняють мешканців оселі. У давнину вважали, що мальва, яке росте вздовж паркану, не пустить на подвір’я людину із лихими помислами.

Наші предки вірили, що коли взяти з собою квіти у подорож, то мандрівник обов’язково повернеться на Батьківщину.

Чорнобривці

Для матерів чорнобривці — символ синівської чоловічої сили. Діти ж пов’язують ці квіти з образом матері, для них це символ отчого дому, материнської любові, Батьківщини.

Прийнято вважати, що чорнобривці запалюють кохання у серці. Так, дівчина носила на голові вінок з цими квітами, щоб коханий не забув дороги до неї та ніколи не зраджував її.

У давнину існувала думка, що чорнобривці здатні оберігати хату від злих духів та недоброго ока. Саме тому у садочку біля кожної хати обов'язково росли чорнобривці. 

Барвінок

Барвінком прикрашають весільний коровай, його садять біля хати. Барвінок вплітають дівчата у віночок, він зеленіє навіть під снігом. Барвінок є символом кохання.

У весільному ритуалі вічнозелене зілля символізувало вірне кохання, чистоту шлюбу, незрадливість у подружньому житті.

П’ять пелюсток квітки, за легендою — п’ять запорук щасливого сімейного життя: перша пелюстка — краса, друга — ніжність, третя — пам'ять, четверта — злагода, п'ята — вірність

Пращури вірили, що барвінок, висаджений перед хатою, здатен захистити рід від прокляття, зміцнити шлюбний союз, нейтралізувати приворот. 

 

М'ята

Сильний аромат м'яти не тільки відлякує злих духів, але і притягує в будинок успіх і багатство, тому наші предки так цінували цю траву: носили в ладанках та зберігали разом з грошима.

У давнину вірили, що аромат м'яти на подвір'ї «не пустить» у дім відьом, чаклунів та людей, які бажають вам зла.

Квітник завжди був невід'ємною частиною садиби українського господаря, він прикрашав переважно причілок хати і найчастіше виходив на вулицю. І квіти, окрім естетичного значення, слугували своєрідними оберегами дому та родини.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Алексєєва Вікторія

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень