Які безалкогольні напої провокують ріст поганого холестерину
Цілком безпечними вони видаються тільки на перший погляд
Погіршити стан здоров’я можна звичайними напоями, вживанню яких ніхто не надавав особливого значення. Йдеться зокрема про фруктовий сік. Через високий вміст цукру сік призводить до несприятливих змін у рівні холестерину.
Він впливає на холестерин ліпопротеїнів високої щільності (ЛПЗЩ) який захищає серце та кровоносні судини від хвороб.
Щільні ліпопротеїни виконують три функції:
- протизапальну
- антиоксидантну
- виводить надлишки холестерину з кровоносних судин і повертає його до печінки
Коли холестерин транспортується до печінки, він розщеплюється і виводиться з організму. Надлишок цукру який безконтрольно попадає до організму сприяти розвитку дисліпідемії. Йдеться про дисбаланс ліпідів, таких як холестерин, холестерин ліпопротеїнів низької щільності, тригліцериди та ліпопротеїни високої щільності.
Ліпопротеїни низької щільності вважаються «поганим» типом холестерину, оскільки саме вони відкладаються вздовж стінок артерій, звужуючи кровотік.
Коли холестерин осідає на стінках артерій, він утворює так звані бляшки. Якщо бляшка розриває кровоносну судину, утворюється тромб, який може, наприклад, блокувати приплив крові до серця. Якщо приплив крові до серця блокується, а м’язу не вистачає кисню, він починає вмирати, і відбувається серцевий напад.
До подібних явищ може призвести крім соку ще й пресована кава.
Пресовану каву отримують шляхом змішування мелених кавових зерен із кип’яченою водою у френч-пресі. Фільтру для кави немає, тому частина кавової гущі, яка містить речовину дитерпен, може потрапити у напій, - пояснюють фахівці.
Аби збільшити рівень поганого холестерину, вистачить і 5-6 чашок такої кави в тиждень.
Джерело: ukrhealth
Радіо Трек: НОВИНИ