Які 5 «чужих» рослин загрожують Україні

Вони долають величезні відстані, захоплюють простір, змінюють ландшафти, погіршують здоров'я людей

Рослини-чужинці мають значний вплив на життя сучасної людини. З-поміж них на окрему увагу заслуговують п'ять видів.

Борщівник

Борщівники-чужинці часто виростають до висоти 4-5 м і таким чином є одними з найбільших трав, які можна зустріти в Україні. Найбільші проблеми викликає борщівник Сосновського. Раніше цей вид траплявся лише у східній частині Великого Кавказу, у Закавказзі та на північному сході Туреччини. Проте у 1947 році в СРСР почалася масштабна кампанія з культивування цього виду на біомасу. Але не склалося - худоба його їсти не хоче, а м'ясо та молоко корів на борщівниковій дієті мають неприємний запах. На слизовій оболонці тварин почали фіксувати сліди опіків.

Вирощування борщівника припинилося, але він уже міцно вкоренився на українських землях як наслідок безвідповідального господарювання.

Для людей особливо небезпечний контакт борщівника зі слизовими оболонками очей, які можуть завершитися сліпотою. Пошкоджена ділянка шкіри може залишатися уразливою до дії сонця протягом кількох років.

Клен ясенелистий

Зараз це дерево можна побачити повсюди. Воно розростається заплавними лісами, де завдяки неабиякій гнучкості будови своєї крони пригнічує розвиток сіянців верб та тополь. Навесні пилок з чоловічих дерев клена ясенолистого розпочинає сезон алергій для чутливих людей.

Золотушники

Золотушник канадський чудово поширюється не лише насінням, а й фрагментами кореневищ. Окремі рослини золотушника канадського можуть жити до сотні років та формувати зарості зі щільністю 300 пагонів на квадратний метр. Це призводить до зміни структури рослинних угруповань та витіснення місцевих видів.

У себе на батьківщині золотушник контролюється великими травоїдними тваринами, а в Європі його поїдають переважно равлики та деякі гризуни.

Ваточник сирійський

Він легко освоює бідні піщані ґрунти, окуповує узбіччя доріг, перелоги, а іноді проникає навіть на узлісся та в степи. Активне кореневе розмноження дає цій рослині можливість  розширювати сферу свого впливу на 3 м в діаметрі за рік. В умовах сільськогосподарських земель ваточник має славу злісного бур'яна, який знижує врожайність багатьох культур більш ніж на 20%.

Робінія несправжня акація

За високу швидкість росту, невибагливість та деревину цей вид люблять лісівники, а через нектаропродуктивність – бджолярі. Однак рослина може вселятися у безліч типів наземних екосистем, поступово проникати в ліси та змінювати їхню структуру. Завдяки симбіотичним бактеріям на коренях робінія насичує ґрунт азотовмісними сполуками, які привабливі для бур'янів, але згубні у великих дозах для багатьох лісових видів. Це спричиняє зниження видового різноманіття рослин, а також з ними пов'язаних тварин та грибів, - пише ВВС-Україна.

Усі фото - з ВВС-Україна

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень