Наслідків від контакту з борщівником допоможе позбутися мило

Якщо все зробити правильно, шкіру вдасться вберегти від серйозних опіків

Фото - gora-rada.gov.ua

Борщівник Сосновського екологи називають агресивною та небезпечною рослиною. Цей різновид бур’янів надзвичайно поширений саме у західних регіонах України.

Основна небезпека рослини для людей у тому, що сік, який потрапляє на шкіру, призводить до серйозних опіків.

Під впливом ультрафіолету сік борщівника підсилює пігментацію шкіри, чим і викликає дерматити, які часто називають «опіками». У медичній практиці зустрічалися випадки дерматозів - до III ступеня, і навіть летальні випадки від численних опіків шкіри у дітей молодшого віку.

Найчастіше такі дерматити проявляються у пухирях, які з часом стають темними плямами, що сходять протягом 3-6 місяців. Через рік (при значних ураженнях шкіри) можливі навіть рецидиви - при новому опроміненні тіла сонячними променями на шкірі у місцях опіків з’являються коричневі плями. 

Крім того, при опіках борщівником в люди може піднятися температура, з’явитися головний біль, озноб, нудота і запаморочення. У такому разі обов’язково потрібно звертатися за медичною допомогою.

Ось коротка інструкція на випадок, якщо контакту з борщівником уникнути не вдалося:

►сік рослини потрібно змити з тіла якомога швидше. Для цього найкраще скористатися милом чи розчином із харчовою содою;

►якщо ні мила, ні соди під рукою немає - руки і ділянку тіла, що контактувала з рослиною, треба промити звичайною водою;

►якщо під боком немає навіть води – сік потрібно прибрати бодай серветкою, однак дуже акуратно, аби не розмазати його по шкірі (згодом місце, на яке потрапив сік рослини, все одно треба промити мильним розчином);

►ділянку тіла, що контактувала з рослиною, обов’язково потрібно закрити від прямих сонячних променів. Для цього згодиться будь-яка одежина, але краще -  з натуральної тканини;

►вдома на обпечену ділянку слід прикласти серветку, змочену у розчині фурациліну. Згодиться також міцний чорний чай або відвар кори дуба (1 ст.л. кори залити двома склянками води і кип’ятити 10 хв), а також препарати типу «Пантенолу» чи «Рятівника».

При серйозних опіках, або якщо обпеклися діти, варто обов’язково звертатися за медичною допомогою.

Пам’ятайте, що проколювати пухирі самостійно не можна, адже якщо в рану потрапить інфекція, вона загноїться.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень