Як запобігти літнім харчовим отруєнням: 12 правил від Рівненського лабораторного центру

Усі фото ілюстративні, жанрові

Рекордний за 12 років випадок масового харчового отруєння нещодавно стався на Рівненщині. До лікарні потрапило 84 людини. Загалом, з початку літа в області уже зафіксували три факти масових отруєнь.

Останній, у якому постраждало щонайменше 18 осіб (серед яких троє неповнолітніх) стався минулими вихідними. Люди пов’язують отруєння з вживанням шаурми.

Що робити, щоб запобігти харчовим отруєнням - розповіли у лабораторному центрі.

 

Джерелом гострої кишкової інфекції є хворі люди, бактеріо- та вірусоносії. Зараження відбувається через вживання харчових продуктів, води, що містять збудник або його токсини, забруднені предмети побуту, руки або при ковтанні води під час купання у відкритих водоймах.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій передаються через продукти тваринного походження (м'ясо, яйця, молоко) та готові страви, кондитерські вироби, немиті фрукти, ягоди, овочі.

Захворювання супроводжується лихоманкою, блюванням, діареєю, болями у животі, підвищенням температури.

Усі фото ілюстративні, жанрові

Профілактика - кращий спосіб захисту, кажуть в обласному лабораторному центрі, і тут найголовніше виконувати прості та доступні кожному правила:

1. Дотримуватися особистої гігієни: ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні.

Усі фото ілюстративні, жанрові

2. Не вживати протерміновані продукти та напої. Зберігати харчові продукти у холодильнику та у спосіб, зазначений на упаковці.
 

3. Не купувати харчові продукти на стихійних ринках або «з рук» у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпечність продукції.
 

4. Не готувати продукти із запасом. Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання – необхідно піддавати вторинній термічній обробці. 
 

5. Термін зберігання страви без холоду не повинен перевищувати ДВОХ ГОДИН.

Усі фото ілюстративні, жанрові

6. Не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (м’ясні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).
 

7. Окремо готувати та зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо).
 

8. Для обробки сирих і готових продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо).
 

9. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – за можливості обдати окропом.

Усі фото ілюстративні, жанрові

10. Запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти.
 

11. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання. З вказаною метою використовувати воду тільки з перевірених джерел водопостачання або бутильовану.

При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для пиття та приготування їжі, миття посуду і рук необхідно мати з собою запас питної води.

12. Для купання та відпочинку слід користуватися лише пляжами, що перевірені на предмет медичної безпеки.

Усі фото ілюстративні, жанрові

При підозрі на захворювання кишковою інфекцією необхідно звернутися до лікаря і не займатися самолікуванням.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень