Як за набряками розпізнати хворобу: поради лікаря

Набряки особливо посилює спека

У спеку хочеться пити багато рідини. І коли до вечора важко зняти з пальця каблучку або на нозі стає помітним ремінець від босоніжок, зрозуміло, що в організмі накопичилася зайва вода. Кілька годин відпочинку - і все проходить. Але не завжди. Про це розповів головний лікар львівського медичного центру Тарас Жиравецький.

- Набряки в теплу пору року нерідко виникають, коли людина переїла їжі, яка затримує воду в організмі. Це солона і багата вуглеводами їжа, консервовані та копчені продукти. Також набряклість часто виникає у тих, хто в спеку «прийняв на груди» міцного: на ранок обличчя опухає так, що себе не впізнати.

Які хвороби можуть викликати набряки

Лікарю набряки, на які скаржиться пацієнт, можуть підказати, на які органи треба в першу чергу звернути увагу. Якщо на прийомі людина розповідає, що набряки на обличчі виникають вранці, швидко поширюються вниз до ніг, а до вечора зменшуються або зникають зовсім, то можна запідозрити проблеми з нирками.

Як правило, набрякла тканина бліда, пухка і на ній довго (понад пару хвилин) зберігається слід від натискання пальцем. Ні в якому разі не можна самому приймати сечогінне. Варто якомога швидше звернутися до фахівця.

Серцеві набряки виникають ближче до вечора. Вони - симетричні: вражають пальці стопи і кистей рук з обох сторін. Також помітна набряклість в області живота, попереку і статевих органів.

Для цього виду набряків характерно те, що вони часто супроводжуються задишкою, синюватим відтінком губ, набуханням шийних вен.

Набряки, спровоковані збоєм роботи печінки, виникають теж в області живота. На шкірі чітко видно судинні зірочки, а сама шкіра жовтіє і свербить.

Ці набряки можуть сигналізувати про дуже серйозні захворювання - гепатит, цироз, рак. Якщо ж свербіж супроводжується почервонінням, то справа, швидше за все, в алергічній реакції.

Також набряки бувають і з багатьох інших причин, в яких може розібратися лише лікар. Так, наприклад, часта причина набряків - варикозна хвороба, при якій порушується робота клапанів і знижується тонус вен.

Набряклість при цій недузі, зазвичай, виникає на одній нозі.

Набрякають часто і ті, хто потерпає від гіпотиреозу - недостатнього вироблення щитоподібною залозою гормонів. При цьому гормональному збої рідина накопичується в міжклітинному просторі, і людина, не переїдаючи, додає у вазі. Набряки, зазвичай, зачіпають не тільки обличчя, але і все тіло.

Набряки, викликані не хворобою

Але у багатьох людей набряки, особливо на ногах, все-таки не пов'язані ні з якою патологією. Їх поява часто спровокована 

сидячою або стоячою роботою, тісним взуттям, надмірно спкотною погодою і погано налагодженим питним режимом.

 

У жінок причиною набряків бувають критичні дні і вагітність.

За інформацією fakty.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень