Як врятувати Устю досліджували на Рівненщині

Протягом року

У Рівному розробили заходи з порятунку Усті. Протягом року фахівці з НУВГП проводили дослідження всієї річки, яка протікає у Острозькому, Здолбунівському та Рівненському районах. Збирали дані про хімічний склад води, заболоченість території, мілководність, живі організми тощо. У воді перевищена концентрація міді, заліза та фосфатів.

Для того, аби врятувати водойму, спеціалісти поділили її на  5 зон. Перша – це витік річки біля села Дермань Перша на Острожчині.

Біля витоку є багато меліоративних канав, які не використовуються. Їх хочуть з’єднати з річкою. Чому, пояснює один із авторів дослідження, доцент кафедри екології НУВГП Ігор Стадник:

Перша ділянка - то є велика меліоративна система. По-суті, в ній втрачено цілісність річкової мережі. Тобто вона роз’єднана.

 

Наше завдання - хірургічними певними методами через розробку проектних робіт зібрати це «ЛЕГО» докупи. Тобто верхів’я має розігнати цю річку. Дати їй такі гідрологічні показники, які б виносили всі шкідливі речовини в Горинь чи Прип’ять.

Серед інших заходів – збільшення кількості локальних очисних споруд, контроль за стічними водами, очищення дна від осаду.

Річка має механізм самовідновлення, кажуть спеціалісти, однак його треба запустити. Впровадженням заходів займатиметься Басейнова рада.

Голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко доручив створити цей дорадчий орган трьом райдержадміністраціям Рівненщини. До роботи залучать представників місцевої влади та фахівців НУВГП.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень